
De eerste drie maanden van 2022 lag het ziekteverzuim ruim 75 procent hoger dan in 2021. Werkgevers verwachten wel een afname van het verzuim nu er geen coronamaatregelen meer gelden. Ook neemt het aantal WIA-uitkeringen toe.
De krapte op de arbeidsmarkt heeft al records gebroken – voor elke 100 werklozen zijn er 133 vacatures beschikbaar – en een toename van het verzuim legt daar extra druk op. Werknemers zijn individueel niet vaker ziek, maar ziekte treft wel meer mensen en ze zijn vaak langer afwezig. Dat blijkt uit cijfers van Nationale Nederlanden in een rapport.
Hogere WIA-instroom
Uitkeringsinstantie UWV meldde eerder dit jaar al dat het aantal WIA-uitkeringen is verdubbeld, terwijl de grote golf nog moet komen. Net als UWV verwacht de verzekeraar ook een groei in het aantal WIA-uitkeringen. ‘Naast werknemers met long covid-klachten neemt de groep 55-plus werknemers de komende jaren toe,’ schrijft Directeur Inkomen Collectief Igno Schings in het trendrapport. ‘Het is een uitdaging voor werkgevers, werknemers, UWV, verzekeraars en alle specialisten nog beter te gaan samenwerken om werknemers aan het werk te houden.’
Psychisch verzuim
Meer dan de helft van het verzuim wordt veroorzaakt door ‘werkdruk, werkstress’ en ‘lichamelijk te zwaar’ werk. Bij 31 procent van alle ziekmeldingen was de verzuimoorzaak ‘psychisch verzuim door werkdruk of stress’. Het verzuim stijgt het hardst bij kleine bedrijven die in de regel minder afwezigheid door ziekte kennen. Ook valt het de verzekeraar op dat juist in periodes landelijk gezien het verzuim daalt, dat bij bedrijven tot tien werknemers juist is toegenomen. Middelgrote bedrijven volgen de landelijke trends.
Meer afwezigheid door ziekte
In het vierde kwartaal van 2021 was het verzuimpercentage 5,4 procent, het hoogste percentage in jaren. In 2020 was dat nog 4,9 procent en een jaar eerder 4,5 procent in dezelfde periode. Het totale jaarcijfer van ziekteverzuim stond in 2021 op 4,9 procent. Vóór de pandemie was dat nog 4,4 procent.