
Het tekort aan gekwalificeerd personeel is nog verder toegenomen door de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Momenteel zijn er per 100 werklozen 133 vacatures beschikbaar en er is een recordhoogte aan beschikbare banen.
Volgens het CBS is de krapte in het eerste kwartaal nog verder gestegen. Eind 2021 steeg het aantal vacatures zodanig dat er meer banen beschikbaar waren dan werkzoekenden. Dat was sinds de jaren 70 niet meer zo voorgekomen. Het ging toen nog om ongeveer 105 vacatures per 100 werknemers. Inmiddels is dat gestegen naar 133. Niet alleen neemt de werkloosheid af, ook komen er meer banen beschikbaar. Er ontstonden 418.000 nieuwe vacatures in het eerste kwartaal. Het aantal banen is toegenomen naar een recordhoogte van 11 miljoen.
WW-uitkeringen nemen af
UWV waarschuwde in maart dat inmiddels in vrijwel alle beroepsgroepen krapte merkbaar is. Mensen met een kortlopende WW-uitkering namen bijna de helft af, terwijl het aantal vacatures steeg. Voor werkzoekenden is het makkelijker om een baan te vinden door de hoeveelheid onvervulde vacatures.
Geen aansluiting op vacature
Toch betekent deze krapte betekent niet automatisch dat de banen voor het oprapen liggen. De vacatures matchen vaak niet met de beschikbare kandidaten. CBS wees er in februari op dat de gevoelde krapte bij ondernemers wellicht groter is dan de cijfers aangeven. Niet iedere potentiële werknemer heeft immers de capaciteiten om die vacature daadwerkelijk te vervullen. ‘Een werkloze regisseur is niet zomaar om te scholen tot IC-verpleegkundige of software-ontwikkelaar,’ aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen toen.
Krapte in alle sectoren
In bijna alle bedrijfstaken groeide het aantal vacatures. Vooral in de handel, zakelijke dienstverlening, horeca en zorg is het aantal beschikbare vacatures groot. Vooral in de horeca was de groei sterk, omdat eind 2021 nog een lockdown van kracht was en er nu weer behoefte is aan personeel. De vacaturegraad in de horeca steeg naar 112 beschikbare functies per 100 werkzoekenden.
