
De meerderheid van ondernemingen die in de periode maart tot en met mei 2020 loonkostensubsidie NOW ontvingen, moeten (een deel) terugbetalen. Daarmee is 2,3 miljard euro gemoeid
Dat blijkt uit de informatie die UWV deelt over de definitieve vaststellingen van NOW-1. In totaal krijgt 71 procent van bedrijven die loonsteun NOW-1 aanvroegen in de allereerste periode een vordering van UWV omdat de subsidie lager uitvalt dan het destijds verstrekte voorschot. Dat bedrag werd vastgesteld op basis van het verwachtte omzetverlies, maar uiteindelijk bleken die dalingen vaak mee te vallen. Onder meer omdat er bijvoorbeeld wel verkocht werd via andere kanalen, zoals de webshop.
2,3 miljard terug
Van de 139.500 aanvragers moeten 90.000 ondernemingen geld terug betalen aan de uitkeringsinstantie. Bij elkaar gaat het om 2,3 miljard euro aan te veel betaalde steun van de in totaal voorgeschoten 7,9 miljard. Daarentegen krijgt ongeveer 36.000 bedrijven juist méér geld, omdat de omzetdaling als gevolg van de beperkende maatregelen in verband met corona forser bleek dan begroot.
Omzetdaling valt mee
Maar voor de meerderheid wordt het terugbetalen. Zo werd voor Hema op basis van de verwachtte daling een voorlopige subsidie toegekend van 14,2 miljoen euro. De omzetdaling viel veel lager uit toen bleek dat de winkels open mochten en de verkoop via het online kanaal toenam. Het bedrijf bleef wel recht houden op de subsidie, omdat de regels eisen dat er tenminste 20 procent daling wordt genoteerd. De definitieve vaststelling kwam op 6,2 miljoen euro uit. Met een voorschot van zo’n 11,4 miljoen euro moet er ruwweg 5,2 miljoen euro terugbetaald worden.
Nog meer terugbetalen
In latere NOW-periodes stelden veel ondernemers hun verwachtingen bij en werd er minder steun aangevraagd. Maar ook hier krijgt naar verwachting een grote groep ondernemers te maken met vorderingen. Volgens onderzoek van Follow The Money werd er het eerste jaar van de NOW bijna 7 miljard euro te veel uitgekeerd. Onder meer vastgoedbedrijven gebruikten de loonsubsidie voor vastgoedaankopen, reserves en bedrijfsovernames. De definitieve vaststelling van latere NOW-periodes (3 t/m 6) vindt plaats tot in 2023 en pas daarna worden te veel betaalde voorschotten van deze periodes terugbetaald.