
In mei zijn er 71 bedrijven meer failliet gegaan dan in april. Nog steeds is het niveau van faillissementen laag in vergelijking met vóór de coronacrisis. Met het aflopen van de steun wordt een correctie verwacht.
Vooral in de handel, bouw en specialistische zakelijke dienstverlening namen de faillissementen vorige maand toe ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in nieuwe maandcijfers. Voor de crisis gingen er maandelijks zo’n 300 tot 400 bankroet. Zelfs met de stijging waren dat er in mei 2022 nog steeds maar 210 bedrijven. KVK meldde onlangs dat 1 op de 10 bedrijven momenteel aan de rand van een faillissement staat.
Meer in handel
In de handel gingen de meeste ondernemingen ten onder, namelijk 43. Het CBS wijst erop dat dit de bedrijfstak is in Nederland met de meeste bedrijven. Daarom is het logisch dat in absolute aantallen daar meer bedrijven hun werkzaamheden moeten staken. Gekeken naar het aandeel bedrijven op grootte van de sector, werden de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.
Laagterecord
Na een piek in 2013 volgend op de financiële crisis, nam het aantal uitgesproken faillissementen jarenlang af en bleef de trend tussen 2017 en 2020 redelijk vlak, zo meldt het CBS. Met het uitbreken van de coronapandemie zorgde steun voor de loonkosten en vaste lasten ervoor dat meer bedrijven die normaliter over de kop zouden gaan bleven bestaan. Daarmee bereikte het aantal faillissementen een laagterecord in 2021. Met het aflopen van die steun gaan ondernemingen die niet levensvatbaar waren alsnog kopje onder.