
Familiebedrijven willen graag snijden in de kosten om de gevolgen van de inflatie te minimaliseren, maar dat is in de huidige markt niet eenvoudig. Slechts 13 procent van de bedrijven denkt de hoge inflatie kunnen doorberekenen in de eindprijzen van hun producten en diensten. Ook vrezen ze een loon-prijsspiraal.
Dat staat te lezen in een rapport van Nyenrode en Van Lanschot Kempen over de impact van inflatie op familiebedrijven. Als eerste proberen ondernemingen te snijden in de kosten. Het is voor 89 procent van de familiebedrijven niet eenvoudig om goedkopere leveranciers te vinden van grondstoffen. Ook het vinden van goedkopere energie is geen sinecure.
Loonkosten
In personeelskosten willen veel familiebedrijven niet snijden. Van de respondenten was 40 procent het ‘geheel oneens’ met de stelling dat het gemakkelijk is om in personeelskosten te snijden en 52 procent is het ‘oneens’. Drie procent is neutraal en vier procent is het (geheel) eens. Bijna dertig procent van de bedrijven verwacht niet dat de loonkosten op lange termijn zullen normaliseren.
Prijsverhogingen
De meeste familiebedrijven zijn daarom van plan om prijsverhogingen door te voeren om de gestegen kosten te compenseren. Maar de hoge inflatie kan meestal niet geheel worden doorberekend aan de klanten, waardoor de ondernemers met de rekening blijven zitten, zo schrijven de onderzoekers. Van de respondenten vindt 35 procent dat de inflatie disruptief is voor het bedrijfsmodel.
Doorberekenen kosten
Directeuren van familiebedrijven noemen in het rapport een aantal adviezen bij het doorberekenen van de gestegen kosten in het product of de dienst:
- Controleer de algemene voorwaarden/branchevoorwaarden op de mogelijkheden tot doorbelasten.
- Blijf sturen op marge. Probeer kostprijsverhogingen door te belasten middels (tijdelijke) toeslagen, zoals dieselolietoeslag, energietoeslag etc.
- Open communicatie in de keten over prijzen en verhogingen.
- Geef klanten inzicht in de kostprijzen gebaseerd op onderbouwde percentages per onderdeel van producten en diensten.
- In gesprek gaan met toeleveranciers en afnemers. Het is een ketenprobleem wat de keten moet oplossen en niet de individuele bedrijven.
Loon-prijsspiraal
De meeste directeuren zijn positief gestemd over hoe het bedrijf deze inflatie doorstaat. Een meerderheid verwacht dat de prijzen tussen één en drie jaar normaliseren. Dat geldt niet voor de verwachtingen wat betreft de loonkosten. Veel familiebedrijven verwachten hier op langere termijn met stijgingen te maken zullen hebben en vrezen een loon-prijsspiraal.