
De Tweede Kamer eist dat er een garantieregeling komt voor bedrijven die te kampen hebben met tekorten aan grondstoffen, of prijsstijgingen, of andere financiële gevolgen door de oorlog in Oekraïne. De Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of coronakredietregelingen voor bedrijven daarvoor kunnen worden ingezet.
Daarom vroeg een motie van het CDA en deze werd dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer. De Kamerleden willen dat de regering onderzoekt of huidige kredietinstrumenten kunnen worden ingezet voor bedrijven die schade ondervinden door verliezen die te maken hebben met de oorlog. Zo zou bijvoorbeeld de huidige Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C), Garantie Ondernemersfinanciering (GO-C) en het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) mogelijk toegankelijk kunnen worden gemaakt voor deze ondernemers.
Geld over van corona
In de potjes voor deze coronasteunregelingen zit nog geld en dat zou kunnen worden ingezet om ondernemers te steunen tijdens deze nieuwe crisis. Uit onderzoek van onder meer de Kamer van Koophandel blijkt dat slechts een klein deel van de ondernemers tot nu toe direct wordt geraakt door de effecten van de oorlog. Wel is Nederlandse handel veel meer verweven met internationale ketens, waardoor de Europese sancties tegen Rusland een relatief hogere impact hebben, zo becijfert het Centraal Planbureau.
Klein gebruik
De initiatiefnemers van de motie verwachten dat slechts enkele tientallen ondernemers gebruik zullen maken van de kredietregeling, zo meldt het FD. Ondernemersorganisaties verwachten dat het om enkele honderden bedrijven gaat. Acht procent van de Nederlandse bedrijven ziet een lichte tot grote omzetdaling door de oorlog, maar voor de meeste ondernemers is dat verlies draaglijk.
Coronaschuld
Ook kampen bedrijven al met een schuldenlast die is opgebouwd tijdens de coronacrisis. Vooral horecabedrijven en ondernemingen in de cultuur- en sportsector werden toen zwaar geraakt. Deze hebben minder last van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De logistieke sector merkt echter wel een grote impact, vooral door de EU-sancties, en deze sector had ook te kampen met de gevolgen van de coronacrisis. Ook de land- en tuinbouwsector en groothandel merken de effecten sneller.