
Het kabinet gaat het minimumloon de komende jaren met in totaal 7,5 procent verhogen. Vanwege de inflatie wordt de eerste stap van 2,5 procent volgend jaar al ingevoerd.
Het plan was om in twee stappen te verhogen, eentje in 2024 en een stap in 2025. Tijdens de gesprekken over de Voorjaarsnota werd duidelijk dat het een wens is van de Kamer om vanwege de inflatie dit jaar deze verhoging eerder in te voeren. De wijziging is gekoppeld aan uitkeringen en wordt volgend jaar via een AMvB ingevoerd in plaats van een wetswijziging, omdat dat een snelle manier is om de aanpassing in te voeren. De stappen in 2024 en 2025 volgen wel via een wetswijziging.
Hogere loonkosten
De loonkosten van werkgevers stijgen door deze verhoging en ondernemers leveren daarmee in op de marge. Dat kan weer leiden tot hogere prijzen als de loonkosten door worden berekend aan klanten, zo waarschuwen ministers Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een Kamerbrief.
Minimumuurloon
Per 1 januari 2024 komt er ook een wettelijke minimumuurloon. ‘Het introduceren van het wettelijk minimumuurloon zorgt ervoor dat alle minimumloonverdieners per uur hetzelfde brutoloon ontvangen.’ In de huidige situatie kan door een werknemer die 40 uur werkt door het minimummaandloon gerekend per uur minder verdienen dan een werknemer die 36 uur werkt. Dat vindt het kabinet onwenselijk en dat wordt aangepakt met een wettelijk minimumuurloon.
Arbeidskrapte
‘Het hogere minimumloon kan leiden tot gedragsreacties bij werknemers en werkgevers,’ schrijven de ministers. ‘Het hogere minimumloon leidt onder normale omstandigheden tot hogere eisen van werkgevers aan de productiviteit van werknemers en prijst sommige werknemers mogelijk uit de markt. De huidige krapte op de arbeidsmarkt dempt dit effect naar verwachting op korte termijn.’
Werkgelegenheidseffecten
Het is volgens de ministers mogelijk dat minder mensen zich aanbieden op de arbeidsmarkt vanwege de hogere uitkeringen en dat werkgevers minder mensen aannemen vanwege de hogere loonkosten. Het Centraal Planbureau berekende eerder dit jaar dat deze effecten lijken mee te vallen, gebaseerd op voorbeelden uit het buitenland. Een stijging van het minimumloon met 10 procent leidt tot een daling van de werkgelegenheid met 0,5 procent wanneer de verhoging gekoppeld blijft aan de uitkeringen.
‘De voorgenomen verhoging van het minimumloon met 7,5 procent en de invoering van een minimumuurloon leiden naar verwachting tot een structureel werkgelegenheidsverlies van -0,3 procent tot -0,4 procent,’ staat te lezen in de Kamerbrief. ‘Dit zou neerkomen op circa 25 duizend tot 35 duizend banen. De huidige krapte op de arbeidsmarkt kan er echter toe leiden dat een dergelijk verlies van banen op korte termijn niet optreedt.’