
Ondernemers vragen het kabinet om de afbouw van de bpm-vrijstelling van bestelbussen die op fossiele brandstoffen rijden uit te stellen. Elektrische bestelbussen moeten eerst volwaardige vervangers zijn. ‘Een bestelwagen is voor ondernemers geen luxeproduct, maar pure noodzaak.’
In de juist aangenomen klimaatplannen voor Europese landen staat dat bestelbussen per 2035 moeten zijn uitgefaseerd, maar er volgt nog een evaluatiemoment in 2026 om te zien of uitzonderingen op sociaal-maatschappelijke gronden mogelijk zijn. Nederland wil juist sneller het hele wagenpark elektrisch hebben en de bpm-afdracht voor bestelwagens met een fossiele verbrandingsmotor wordt daarom tussen 2024 en 2026 in stappen afgeschaft. Onder meer MKB-Nederland, VNO-NCW, evofenedex en Bouwend Nederland dienen daarom een petitie in om deze uitfasering van tafel te krijgen.
Geen volwaardig alternatief
‘Ondernemers zijn massaal bezig met verduurzaming en willen ook echt hun wagenpark vergroenen. Maar elektrische bestelwagens zijn nog lang geen volwaardig alternatief voor de installateur, hovenier, aannemer en transporteur die óf lange afstanden moet afleggen óf de bus zwaar moet beladen’, zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof. De actieradius van deze wagens is voor deze ondernemers te klein.
Vertraging verduurzaming
Zonder de vrijstelling gaat een nieuw dieselbusje zo’n 11.000 euro meer kosten. De afschaffing zorgt volgens de organisaties er niet voor dat zulke ondernemers overstappen op een elektrische bestelbus, maar dat ze simpelweg meer gaan betalen. Ondernemers zullen eerder door blijven rijden in hun oude wagens of zelfs uitwijken naar een tweedehands dieselbusje met lagere bpm-heffing, denken de ondernemersorganisaties. Volgens hen zijn de kabinetsplannen daarom ook niet effectief, en loopt verduurzaming juist vertraging op.
Minder inkomsten
Sterker nog, de overheid begroot de komende jaren extra inkomsten te zullen halen uit ondernemers die de overstap naar elektrisch niet maken, maar de ondernemersorganisaties stellen dat de 2,2 miljard euro die de overheid daarmee in zes jaar hoopt op te halen veel te rooskleurig is ingeschat. Behalve dat de beoogde overstap naar elektrisch niet gehaald wordt, zullen ook minder ondernemers zullen een nieuwe diesel kopen vanwege de hoge kosten, verwacht MKB-Nederland.