
UWV verklaart bijna twee derde van de mensen met langdurige coronaklachten volledig arbeidsongeschikt. Er is nog steeds weinig bekend over long covid en de hoop is dat mensen op den duur weer aan het werk kunnen.
Volgens uitkeringsinstantie UWV heeft Covid-19 een grote impact op de maatschappij. Dit jaar werden 736 gevallen van aanhoudende coronaklachten door verzekeraars behandeld, tegenover 139 vorig jaar. ‘De cijfers weerspiegelen wat onze verzekeringsartsen in de spreekkamer tegenkomen,’ zegt Herman Kroneman, medisch adviseur bij het UWV tegenover het ANP. ‘Ze zien dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliënten en er dus in veel gevallen sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid.’
Weinig bekend over long covid
De overheid adviseert mensen met langdurige klachten te kijken op het arboportaal, waar tips voor werknemers, werkgevers en zorgverleners staan voor het leven en werken met langdurige covidklachten. Er is nog steeds weinig bekend over de langdurige effecten van Covid-19 en het voorkomen of genezen ervan. Zo is bijvoorbeeld niet bekend of vaccinatie ook kan helpen tegen de ontwikkeling van deze klachten. Er is in onderzoek geen verschil gevonden in hoe vaak de andere langdurige klachten voorkomen tussen mensen die niet, die deels en die volledig gevaccineerd waren op het moment van de besmetting.
Helft ontwikkelt langdurige klachten
Het RIVM concludeerde eerder deze maand in een onderzoek naar langdurige Covid dat vrijwel de helft van de met het coronavirus besmette personen na drie maanden nog een of meerdere klachten had. ‘Na drie maanden kwamen klachten als vermoeidheid (31 procent), kortademigheid (16 procent), reukverlies (12 procent), concentratieproblemen (15 procent), en problemen in een drukke omgeving (13 procent) significant vaker voor bij mensen een coronabesmetting hebben doorgemaakt vergeleken met mensen die geen corona hebben gehad.’
Toename arbeidsongeschiktheid
De druk op de sociale verzekeringen door Covid neemt toe. Er kwamen vorig jaar dubbel zoveel WIA-uitkeringen bij dan het UWV had verwacht. Die had gerekend op 2800 nieuwe uitkeringen, maar dat werden er 5700. De uitkeringsinstantie verwacht dat dit jaar een nog veel grotere instroom van uitkeringen naar aanleiding van besmettingen de afgelopen twee jaar.