
Financiële inlichtingendienst FIU meldt in zijn jaarverslag een sterke toename van het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties. Voor een groot deel komt dat door een forse stijging van meldingen die binnenkomen van cryptovalutabeurzen.
Sinds 2020 vallen diensten die cryptovaluta inwisselen voor traditioneel geld, zogeheten Virtual Asset Service Providers (VASP’s), onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Vorig jaar was daarmee het eerste jaar dat meldingen over deze wisseldiensten verplicht waren. Ook zorgde de ontwikkeling van systemen om transacties met een complexe structuur te melden voor een opstopping aan meldingen die voor 2020 golden.
Groei ongebruikelijke transacties
Daarnaast groeide de cryptovalutamarkt enorm, wat leidde tot meer transacties. Al deze factoren leidden tot een toename van bijna 295.000 meldingen bij FIU die betrekking hadden tot ongebruikelijke transacties met cryptovaluta. Een jaar eerder kwamen er nog zo’n 7.300 meldingen van ongebruikelijke transacties bij deze categorie binnen. De inlichtingendienst ziet criminelen die cryptovaluta omzetten in traditioneel geld en andersom als een probleem. Transactiemeldingen zijn voor de FIU van groot belang om inzicht te krijgen in crimineel geldverkeer.
Daling verdachte transacties
In totaal werden er 1,2 miljoen meldingen van ongebruikelijke transacties gedaan en de dienst richtte zich op zo’n 97.000 als verdacht aangemerkte transacties. Opmerkelijk is dat het aantal verdachte transacties juist is gedaald ten opzichte van 2020, ondanks de forse stijging van ongebruikelijke transacties.
Dat kan deels worden verklaard omdat meldingen volgens de Wwft vijf jaar worden bewaard en verdachte transacties dan ook niet één op één aan de ongebruikelijke transacties kunnen worden gerelateerd. Verdachte transacties kunnen dus gaan over meldingen van meerdere jaren. Een nieuwe methode om eerdere meldingen semi-automatisch te koppelen aan verdachte geldstromen leidde tot een piek van meer dan 100.000 verdachte transacties in 2020.
15,3 miljard euro
Verdacht geldverkeer wordt gemeld aan opsporingsdiensten en inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het gaat om een breed scala aan delicten, zoals witwassen, terrorismefinanciering, fraude, ondergronds bankieren, kinderporno en mensenhandel, zo meldt de FIU. Deze worden dan in een aantal gevallen onderdeel van het opsporingsdossier of bewijsmateriaal tijdens een strafzaak. De verdachte transacties zijn goed voor een totaal van 15,3 miljard euro.