
Werknemers noemen naast salaris (inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden) een prettige werksfeer als meest belangrijke reden om de stap te maken naar een nieuwe werkgever. Investeren in je medewerkers, hun ontwikkeling en werkgeluk loont dus! Zeker in een tijd waarin voor elke 135 vacatures 100 werkzoekenden staan. Dat dwingt werkgevers na te denken aan welke knoppen zij moeten draaien om nieuw talent aan te trekken én te behouden.
Bedrijfscultuur
Binnen finance is dat niet anders. Maar hoe zorg je er voor dat die éne talentvolle cfo of trainee voor jouw bedrijf kiest? Het is cruciaal te weten wat een werkgever aantrekkelijk maakt. De arbeidsmarkt vraagt organisaties om de bedrijfscultuur en interne processen scherp onder de loop te nemen. Sluit de bedrijfscultuur bijvoorbeeld wel aan bij de vijf generaties die zich momenteel bewegen op de arbeidsmarkt?
Diversiteit
En hoe zit het met de diversiteit in de organisatie? Want de arbeidsmarkt wordt diverser, enerzijds vanwege de vergrijzing en de uitbreiding van de verschillende generaties op de werkvloer. Anderzijds zien we dat migratie en daarmee aandacht voor verschillende culturen binnen organisaties, ook steeds belangrijker worden in het aansluiten op de wensen en behoeften van (nieuw) talent. Met een organisatie die werkt vanuit een cultuur van goed werkgeverschap kun je als aantrekkelijk werkgever het verschil maken in de war on talent. Geef hoge prioriteit aan het behoud en ontwikkelen van álle werknemers in de organisatie. Zorg dat ze vitaal en met veel plezier hun werk kunnen doen.
Duurzame inzetbaarheid
Daar is duurzaam werkgeverschap voor nodig! In deze aanpak heb je als werkgever aandacht voor het werkgeluk en wellbeing, de employee journey en duurzaam inzetbaarheid van alle werknemers. Dat betekent: een positieve werksfeer stimuleren, successen vieren, werken aan happy teams voor verbinding en werkplezier. Maar ook vroegtijdig ingrijpen wanneer werk leidt tot een negatieve sfeer of ongezond gedrag. Als je deze positieve strategie volgt zal de hele organisatie sneller haar doelen bereiken (en overtreffen).
Return on happiness (ROH)
Maar hoe meet je werkgeluk en wellbeing? Veel organisaties werken met kpi’s, zoals bijvoorbeeld het verzuimpercentage. Vaak weten ze echter niet wat dit cijfer nu precies inhoudt en wat het verzuim en verloop binnen de organisatie hen precies kost. Met een praktische ROH-calculator kun je deze impact in cijfers direct zien. Daarnaast geeft een Enps-score aan of jouw werknemers ook jouw ambassadeurs zijn bij de war on talent. Zo investeer je zowel in de toekomst van je organisatie als in je medewerkers!
Auteur: Jolanda van der Steen
Bestuurslid van vereniging Financials For Financials
Dit artikel verscheen in de rubriek Financials met impact in cm: 2022, afl. 6