
Europese klanten van cryptovaluta moeten beter worden beschermd met nieuwe regelgeving waar de EU mee komt. Aanbieders van cryptovaluta worden aan eisen gehouden die meer lijken op de eisen voor traditionele financiële producten.
De Europese Unie introduceert in 2025 regels die een ‘einde maken aan het Wilde Westen van cryptovaluta’. De Europese Raad en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de Markets in Crypto-assets Regulation (MiCAR). Deze nieuwe verordening is sinds 2020 in de maak. Eerder dit jaar stemde het parlement al in met een versie van de regelgeving waar enkele omstreden elementen waren uitgehaald.
Bescherming klanten
Met de nieuwe regelgeving moeten consumenten beter worden beschermd en dienen aanbieders van crypto-assets zich te houden aan enkele financiële richtlijnen. Zo wordt een whitepaper – die uitlegt wat de asset doet, hoe het technisch in elkaar steekt en een roadmap levert – min of meer de prospectus van een blockchainproject.
Deze regels moeten Europese burgers beter beschermen tegen financiële fraude. Ook moeten aanbieders zich houden aan klimaatrichtlijnen, bijvoorbeeld het aandeel van CO2-uitstoot waar het blockchainnetwerk debet aan is. NFT’s worden uitgezonderd van de nieuwe regels. Ook is er een aantal nieuwe regels om witwasfraude te voorkomen, met name wat betreft controle als de aanbieder is gevestigd in een land met een hoog risico op witwasfraude.
Regels voor stablecoins
Deze ontwerprichtlijn maakt onderscheid tussen stablecoins, crypto-assets is het algemeen en tokens voor digitale betalingen. De internationale Financial Stability Board heeft eerder dit jaar specifiek stablecoins benoemd als reden tot zorg. Deze munten worden gedekt door bijvoorbeeld goud of dollars en omdat de markt groeit zonder dat er financieel beleid op wordt gevoerd, kan een negatief incident met stablecoins grote gevolgen hebben voor traditionele kapitaalmarkten. Dat effect was onlangs in de praktijk zichtbaar toen een algoritmische stablecoin implodeerde en daarna de markt onder druk kwam te staan.
Eisen financiële markt
De crash van stablecoins in mei baart de ECB zorgen en ook parlementsleden verwijzen ernaar. ‘De recente waardevermindering van digitale valuta laat zien dat ze hoge risico’s met zich meebrengen en dat het essentieel is om in actie te komen,’ zegt parlementslid Markus Ferber naar aanleiding van het akkoord. Met standaardeisen die de markt in lijn brengen met eisen voor traditionele financiële markten, denkt het parlement dat de markt van cryptovaluta volwassener wordt.
Meer adoptie wereldwijd
Ook hoopt de EU dat het met dit juridische framework makkelijker wordt voor andere landen om soortgelijke richtlijnen op te stellen. De EU loopt voorop met de ontwikkeling van vergaande digitale regelgeving; eerder zorgde de GDPR (AVG) ervoor dat data-eigenaarschap van Europese burgers beter wordt geregeld dan in andere landen. Onder meer de VS ontwikkelt privacywetgeving gebaseerd op het voorbeeld van de GDPR.