
De omzet van instellingen in de verpleging, verzorging en thuiszorg steeg in 2021 met 3,5 procent, maar ook de kosten lopen op. Door verloop, ziekteverzuim en moeilijk vervulbare vacatures zijn er zorgen over de personeelssituatie in de zorgsector.
Dat blijkt uit een jaarverslagenonderzoek van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg. Eerder dit jaar waarschuwde de organisatie op basis van een analyse van jaarrekeningen al voor een kostenexplosie in ziekenhuizen de komende jaren. Vooral oplopende personeelskosten zijn daar debet aan. In de ouderen- en thuiszorg zijn de loonkosten 75 procent van het budget.
Stijgende loonkosten door verzuim
Het oplopende ziekteverzuim is een bron van zorg voor de sector. Door ziekteverzuim zijn meer medewerkers improductief en volgens Intrakoop is 1,1 miljard euro van de totale loonsom toe te schrijven aan productiviteitsverlies door ziekte. Daarvan bedraagt 215 miljoen euro loonkosten voor zieke medewerkers. Vergeleken met andere zorgsectoren, zoals GGZ, ziekenhuizen en gehandicaptenzorg, is het ziekteverzuim in deze sector het hoogst.
Hogere pensioenkosten
De omzet van de organisaties stijgt wel. Sectorbreed nam die met 3,5 procent toe. Uit de jaarrekeningen blijkt dat de overgrote meerderheid van de organisaties zwarte cijfers schrijft, maar dat 14 procent van de instellingen rode cijfers hebben. Een deel van deze verliezen is toe te schrijven aan nieuwe cao-afspraken, met een voorziening voor pensioenen. Daardoor stegen de pensioenkosten met 12,4 procent.
Toename bedrijfslasten
Wel namen de bedrijfslasten met de gestegen omzet toe, met 3,7 procent. Dat komt vooral door hogere personeels- en inkoopkosten, zo meldt de organisatie. Personeelskosten stegen door gestegen salaris en een extra instroom van nieuwe medewerkers om tekorten op te vangen. Daardoor kwamen de personeelskosten 3,5 procent hoger uit.