
Mkb-ondernemingen zoeken veel vaker financiering buiten de bank om. De non-bancaire financieringsmarkt groeide tussen 2020 en 2021 met 32 procent. Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar 3,1 miljard aan non-bancaire financiering ontvangen.
Dat meldt de Stichting MKB Financiering in zijn Onderzoek non-bancaire financiering 2021. Meer bedrijven stappen over op alternatieve financiering, met vooral groei binnen crowdfunding en vastgoedfinanciering. Van niet alle vastgoedfinanciers heeft de stichting data ontvangen, dus de werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger. De andere alternatieve methodes zijn factoring, lease, microfinanciering, private equity, MKB Beurs, Family Friends and Fans, direct lending, en kredietunies.
Alternatieve financiering
In de laatste categorie, voor zover deze meetbaar zijn, nam het aantal verstrekkingen af ten opzichte van een jaar eerder. Kredietunies – coöperatieve kredietverenigingen zonder winstoogmerk waarin ondernemers elkaar geld te lenen op bijvoorbeeld regionaal niveau – zijn voornamelijk een fenomeen in Amerika, Canada en Engeland. Kredietunie Nederland heeft zich vorig jaar opgeheven en na fragmentatie van kredietunies, is niet meer goed meetbaar wat er met deze alternatieve financiering gebeurt. In crowdfunding, vastgoedfinanciering, direct lending, factoring, lease en MKB Beurs was groei te zien.
Grote stijging kleine leningen
Vooral de non-bancaire leningen onder de 250.000 euro groeien flink, van 29,8 procent in 2020 naar 41 procent vorig jaar. In deze categorie is ongeveer 961 miljoen euro aan leningen verstrekt. De grootste stijging is in leningen onder 50.000 euro. Zij zorgen samen voor een kleiner totaal aandeel in miljoenen, maar 71 procent van de financiering aan bedrijven zit in deze categorie kleine leningen.
Ook grote leningen
Ook grote leningen worden steeds vaker via alternatieve financiering verstrekt, zo meldt het onderzoek. De categorieën van grote bedragen stijgen snel: het aantal verstrekkingen van financiering tussen 250.000 en 1 miljoen euro steeg met 55 procent. Ook het aantal nieuw verstrekte financieringen in de categorie vanaf 1 miljoen steeg met 37 procent.