
Nederland heeft geen aantrekkelijk ondernemersklimaat meer en heeft te maken met een combinatie van bestuurlijke onmacht en zelfgenoegzaamheid, zo waarschuwt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen.
In een opiniestuk bij NRC waarschuwt ze dat bedrijven weg zullen trekken uit Nederland als er niets verandert. De belastingdruk voor bedrijven is een van de hoogste in de Europese Unie, de kwaliteit van onderwijs daalt en er is geen samenhang in besluitvorming waardoor ondernemers vastlopen in bureaucratie, zo staat in het stuk te lezen. ‘Ook is er geen plek op het stroomnet en noodzakelijke aanpassingen van wetgeving gaan te traag. De overheid stelt eisen, maar regelt niet dat burgers en ondernemers daar ook aan kunnen voldoen, doordat in de besluitvorming samenhang ontbreekt,’ aldus Thijssen.
Geen logisch vestigingsland
De voorzitter ergert zich aan het verhaal van de overheid van bedrijven die kiezen voor Nederland als vestigingsland, terwijl het land niet meer ‘een logische plek is om je te vestigen, om te blijven, of te verduurzamen’. Bij grote bedrijven is de uittocht al te zien, zo schrijft ze, maar ook start-ups, scale-ups en zelfs familiebedrijven vragen zich volgens haar af of het land nog wel een wenselijk ondernemersklimaat heeft.
Lagere belastingdruk
De oplossingen liggen in het onderwijs en het fiscale stelsel. De kwaliteit van het onderwijs moet omhoog. Daarnaast moet het belastingstelsel zich richten op het Europese gemiddelde. Het huidige kabinet heeft de ambitie om het moeras aan fiscale regelgeving te versimpelen om de belastingsituatie overzichtelijk te houden voor ondernemers.
Effectievere overheid
En de overheid moet effectiever zijn door te kijken naar de uitvoerbaarheid van nieuwe maatregelen. ‘Zo besloot het kabinet dat je vanaf 2026 een warmtepomp moet nemen wanneer je je cv-ketel vervangt. Maar de fabrikant daarvan kan geen vergunning krijgen om een nieuwe fabriekshal te bouwen vanwege stikstof. Bovendien draaien die warmtepompen op elektriciteit terwijl het stroomnet nu al vol zit.’