De Brexit betekent voor de Nederlandse btw-ondernemer die transacties met ondernemers in het Verenigd Koninkrijk doet, dat de btw-gevolgen met betrekking tot de transacties met het Verenigd Koninkrijk na 1 januari 2021 zijn gewijzigd. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 januari 2021 niet langer een EU-lidstaat maar een ‘derde land’. Dit betekent dat de Europese btw-regels niet meer van toepassing zijn op transacties met het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland vormt hierop een uitzondering.
Verkoop van goederen aan het Verenigd Koninkrijk – B2B
De export van goederen door een Nederlandse btw-ondernemer is belast met 0 procent btw in de Nederlandse btw. Dit wordt in de Nederlandse btw-aangifte aangegeven bij vraag 3a. Op de factuur wordt 0 procent btw vermeld als aangetoond kan worden dat de goederen de EU hebben verlaten. Tevens moet een aangifte ten uitvoer worden gedaan bij de Nederlandse douane. Afhankelijk van de overeengekomen verkoopvoorwaarden/incoterms moet de afnemer of de Nederlandse leverancier vervolgens de goederen invoeren in het Verenigd Koninkrijk en moet daarvoor Verenigd Koninkrijk invoerrechten en de Verenigd Koninkrijk btw worden aangegeven en betaald in het Verenigd Koninkrijk.
Kortom: sinds 1 januari 2021 moet bij een goederenlevering vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk in Nederland een uitvoeraangifte worden gedaan en in het Verenigd Koninkrijk een invoeraangifte.
Sommige Nederlandse btw-ondernemers willen hun klanten in het Verenigd Koninkrijk niet met deze extra administratieve verplichtingen opzadelen, en willen de invoerformaliteiten in het Verenigd Koninkrijk voor de klant verzorgen. Dit betekent dat deze Nederlandse btw-ondernemers een btw-nummer in het Verenigd Koninkrijk aan moeten vragen en btw bij invoer in het Verenigd Koninkrijk zullen betalen en vervolgens Engelse VAT in rekening moeten brengen. De invoer-btw in het Verenigd Koninkrijk kan vanaf 1 januari 2021 in de btw-aangifte in het Verenigd Koninkrijk worden aangegeven, en hoeft dus niet langer direct bij invoer te worden aangegeven. Dit geldt sinds 1 januari 2021 voor alle in het Verenigd Koninkrijk geregistreerde btw-ondernemers.
Btw-behandeling naar waarde
Van een invoer van goederen in het Verenigd Koninkrijk is de btw-behandeling in het Verenigd Koninkrijk verschillend naar gelang de waarde van de zending meer of minder dan 135 GBP bedraagt.
Minder dan 135 GBP
De Britse btw is verschuldigd over de verkoop en dus niet bij invoer indien de Britse afnemer een geldig Brits btw-nummer opgeeft aan de Nederlandse leverancier. Niet de Nederlandse leverancier, maar de Britse afnemer moet de btw via de verleggingsregeling voldoen op zijn btw-aangifte. De Nederlandse leverancier:
- is niet verplicht zich voor btw te registreren in het Verenigd Koninkrijk voor zover de verleggingsregeling van toepassing is;
- factureert zonder btw, maar met de vermelding ‘reverse charge: customer to account for VAT to HMRC’ vanuit zijn Nederlandse btw-nummer naar de Britse onderneming;
- moet een uitvoeraangifte (laten) indienen in Nederland waarin hij optreedt als ‘exporteur’;
- moet een invoeraangifte indienen in het Verenigd Koninkrijk indien hij optreedt als ‘importer of record’;
- moet een GB EORI-nummer aanvragen bij de Britse douaneautoriteiten.
Meer dan 135 GBP
De Britse btw is bij invoer verschuldigd. Wie verantwoordelijk is voor de btw en de inklaring in het Verenigd Koninkrijk, is afhankelijk van wie de invoer regelt. In geval de Nederlandse leverancier de invoer regelt, dan moet de Nederlandse leverancier:
- zich verplicht voor btw registreren in het Verenigd Koninkrijk;
- de Britse btw bij invoer voldoen. Dit kan via ‘Postponed VAT Accounting’ door de btw op te nemen en terug te vorderen in de Britse periodieke aangifte met betrekking tot de periode waarin de belasting opeisbaar is geworden;
- de Britse btw op de lokale levering factureren vanuit haar Brits btw-nummer aan de Britse afnemer;
- een uitvoeraangifte (laten) indienen in Nederland waarin hij optreedt als ‘exporteur’;
- een invoeraangifte indienen in het Verenigd Koninkrijk indien hij optreedt als ‘importer of record’;
- een GB EORI-nummer aanvragen bij de Britse douaneautoriteiten.
Verkoop van goederen aan het Verenigd Koninkrijk – B2C
Bij verkoop van goederen aan consumenten is sprake van export en is 0 procent btw in Nederland verschuldigd, aan te geven bij vraag 3a in de btw-aangifte. In Nederland worden de goederen uitgevoerd en in het Verenigd Koninkrijk worden de goederen ingevoerd. Voor pakketjes die vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk gaan met een waarde tot GBP 135 bestaat een onlineportaal waarin het in het Verenigd Koninkrijk verschuldigde btw-bedrag kan worden aangegeven en betaald. Bij pakketjes met een waarde van GBP 135 of meer wordt de btw van de ontvangers in het Verenigd Koninkrijk geheven. Webshops dienen een btw-identificatienummer aan te vragen voor de verkoop en verzending van pakketten met een waarde tot en met GBP 135 aan Britse particulieren (Noord-Ieren uitgezonderd), zodat zij de btw in het Verenigd Koninkrijk aan kunnen geven. Regel dit snel, omdat de wachttijden oplopen.
Hieruit blijkt dat de btw-behandeling in het Verenigd Koninkrijk verschillend is naargelang de waarde van de zending en de betrokkenheid van een onlinemarktplaats.
Minder dan 135 GBP
De Nederlandse leverancier factureert en voldoet de Britse btw op het moment van de verkoop. Er is dus geen btw verschuldigd bij invoer. In een dergelijk geval is er sprake van een rechtstreekse levering van de Nederlandse leverancier aan de Britse consument, die geacht wordt plaats te vinden in het Verenigd Koninkrijk en dus onderworpen zal zijn aan de Britse btw, met als gevolg dat de Nederlandse leverancier:
- Britse btw factureert vanuit haar Brits btw-nummer aan de Britse consument;
- Britse btw opneemt via een gewone Britse btw-aangifte in het Verenigd Koninkrijk en de btw daar voldoet;
- zich verplicht voor btw registreert in het Verenigd Koninkrijk;
- een uitvoeraangifte moet (laten) indienen in Nederland waarin hij optreedt als ‘exporteur’;
- een invoeraangifte moet indienen in het Verenigd Koninkrijk indien hij optreedt als ‘importer of record’;
- een GB EORI-nummer moet aanvragen bij de Britse douaneautoriteiten.
Wanneer de Nederlandse onderneming goederen verkoopt via een onlinemarktplatform, wordt het onlinemarktplatform geacht de levering aan de Britse consument zelf te hebben verricht, op voorwaarde dat de waarde van de goederen niet hoger is dan 135 GBP. Bijgevolg moet het onlinemarktplatform de Britse btw afdragen aan HMRC en factureren aan de Britse consument in plaats van de Nederlandse leverancier.
Meer dan 135 GBP
Britse btw bij invoer is verschuldigd. Wie de btw zal voldoen, is afhankelijk van wie de invoer van goederen regelt: de verkoper of de koper.
Gelet op de complexiteit van de inklaringsvereisten, is het raadzaam om de formaliteiten niet aan de consument over te laten. De Nederlandse leverancier kan zich steeds laten vertegenwoordigen door een douane-expediteur om als importer of record op te treden en alle inklaringsvereisten te regelen. Treedt de Nederlandse leverancier zelf op als importer of record, dan zijn dezelfde btw-regels van toepassing als in geval van B2B-context boven 135 GBP.
Tevens is de bestaande btw-vrijstelling voor zendingen maximaal 15 GBP afgeschaft, hetgeen impliceert dat alle ingevoerde goederen onmiddellijk onderworpen zijn aan btw in een B2C-context.

Figuur 1. Btw-stroomschema
Verkoop van diensten aan het Verenigd Koninkrijk – B2B
Na de Brexit is de dienst volgens de hoofdregel belast in het land van de afnemer, het Verenigd Koninkrijk. De ondernemer vermeldt geen btw op de factuur maar de woorden ‘VAT Out of Scope’ / artikel 44 EU VAT Directive 2006/112/EC. Afhankelijk van de wetgeving in het Verenigd Koninkrijk moet de afnemer btw aangeven.
Verkoop van diensten aan het Verenigd Koninkrijk – B2C
De dienst is belast in Nederland. De Nederlandse ondernemer moet 21 procent btw in rekening brengen. Voor een aantal diensten, zoals diensten met betrekking tot onroerende zaken en restaurant- en cateringdiensten, gelden andere regels om vast te stellen waar de btw verschuldigd is. De verkoop van elektronische diensten aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk is belast in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse ondernemer die elektronische diensten levert aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk moet zich daarom in het Verenigd Koninkrijk registreren. Mogelijk dat dit geregeld kan worden via het portaal waarin ook de onlineverkoop van goederen wordt gerapporteerd.
Let op! Na de Brexit is de btw die een in Nederland gevestigde ondernemer betaalt in verband met btw-vrijgestelde financiële diensten die hij verricht aan afnemers in het Verenigd Koninkrijk in aftrek te brengen.
Let op! Ondernemers die een OSS-aangifte indienen voor de verkoop van digitale diensten aan particulieren moeten erop bedacht zijn dat de btw over digitale diensten aan Engelse afnemers sinds januari 2021 niet in de OSS-aangifte kan worden aangegeven. De ondernemer dient daartoe in het Verenigd Koninkrijk een btw-nummer aan te vragen. Het online aanvragen en het verkrijgen van het nummer gaat vele malen sneller dan via de schriftelijke procedure.
Inkoop van diensten vanuit het Verenigd Koninkrijk
Door de Nederlandse ondernemer van een ondernemer in het Verenigd Koninkrijk afgenomen diensten zijn belast in Nederland en aan te geven bij vraag 4a van de btw-aangifte, tenzij het gaat om een dienst waarvoor een uitzondering geldt, zoals een dienst met betrekking tot onroerende zaken.
Noord-Ierland
Noord-Ierland blijft onderdeel van het douanegebied van de EU. Hierdoor ontstaan er ook geen douaneverplichtingen bij vervoer van goederen tussen Noord-Ierland en de EU. De inkoop van goederen B2B vanuit Noord-Ierland naar Nederland blijft een intracommunaitaire verwerving. De verkoop van goederen B2B van Nederland naar Noord-Ierland blijft een intracommunaitaire levering.
Let op! Wanneer het vervoer via Engeland, Schotland of Wales gaat, dan moet dit plaatsvinden onder de regeling douanevervoer. Op goederenleveringen aan btw-ondernemers in Noord-Ierland blijft het stelsel van intracommunautaire leveringen van toepassing.
Auteur: Carola van Vilsteren
Dit artikel is verschenen in cm: 2022, afl. 6
