
De invoering van nieuwe Europese btw-regels voor e-commerce heeft gevolgen voor het doen van btw-aangifte in Europese lidstaten. Aangifte is nu ook mogelijk via het éénloketsysteem (OSS) binnen de nieuwe Unieregeling. Cm: zet op een rij wat er verandert.
De btw-heffing voor afstandsverkopen is sinds 1 juli 2021 gewijzigd. Om te spreken van afstandsverkopen moet er voldaan worden aan de volgende voorwaarden:
- Goederen die al in een lidstaat zijn worden geleverd aan een particuliere afnemer in een andere lidstaat;
- Deze goederen worden rechtstreeks geleverd aan particulieren of ondernemers die geen btw-aangifte doen;
- Het gaat niet om margegoederen, montageleveringen of (bijna) nieuwe vervoersmiddelen;
- U zorgt zelf voor de verzending van de goederen of geeft een vervoerder opdracht voor de verzending van de goederen. Let op: bij de nieuwe afstandsverkopenregeling voldoet u al aan deze voorwaarde bij een tip aan een particulier om te kiezen voor een bepaalde vervoerder en de particulier maakt hier gebruik van (vervoer door uw directe tussenkomst).
Plaats van levering land van bestemming
De nationale omzetdrempel per EU-lidstaat zijn vervallen. Vanaf 1 juli 2021 is de hoofdregel dat de levering plaatsvindt in de lidstaat waar de afnemer is gevestigd als de afstandsverkopen en de e-commercediensten meer bedragen dan 10.000 euro. Dit betekent dat btw moet worden afgedragen in diverse EU-lidstaten tegen het btw-tarief van dat desbetreffende land. Om extra administratieve lasten te voorkomen voor ondernemers, zoals lokale btw-registraties en lokale btw-aangifte wordt een vereenvoudiging ingevoerd om de zogenoemde One Stop Shop (OSS) aangifte, ofwel het éénloketsysteem.
De drempel van 10.000 euro per jaar voor levering en e-commerce diensten aan particulieren in de EU is zo bereikt. Om kleine ondernemers niet te belasten, is gekozen voor deze drempel, maar als een ondernemer een beetje actief is, zit hij in een jaar al snel boven de 10.000 euro. Voor bijvoorbeeld Duitsland was de ‘oude’ nationale omzetdrempel voor afstandsverkopen 100.000 euro.
OSS-aangifte voorkomt btw-registratie in het buitenland
Nederlandse ondernemers kunnen zich aanmelden voor de OSS-regeling bij de Nederlandse Belastingdienst. Wanneer een ondernemer kiest voor de OSS-regeling, dan zal hij zich in ieder land waar hij al staat geregistreerd voor de btw, moeten de-registreren.
De OSS-aangifte moet door de ondernemer worden ingediend bij de eigen Belastingdienst. Dus een Nederlandse ondernemer doet OSS-aangifte in Nederland. De Europese lidstaten moeten ervoor zorgen dat de ontvangen btw terecht komt bij de juiste lidstaat. Een voordeel van de OSS-regeling is dat de ondernemer één btw-aangifte hoeft in te dienen voor diverse leveringen en diensten in verschillende EU-lidstaten. Btw-aftrek is niet mogelijk onder deze regeling. Bij een teruggaaf btw is lokale btw-registratie wel nodig.
OSS-aangiftes moeten per kalenderkwartaal elektronisch worden ingediend in de EU-landstaat waar de ondernemer is geregistreerd voor de OSS. De deadline voor het indienen van de OSS-aangiftes en het betalen van de verschuldigde btw is de laatste dag van de maand volgend op een aangiftetijdvak.
In de OSS-aangifte moeten alle onder de Unieregeling vallende diensten en leveringen worden aangegeven. Voor elke EU-lidstaat van verbruik moet afzonderlijk worden aangegeven hoeveel btw is verschuldigd in die EU-lidstaat. Als er geen prestaties zijn verricht die onder de Unieregeling vallen, moet een nihilaangifte te worden ingediend.
Let op: als de OSS-aangifte niet of te laat wordt gedaan, stuurt de Belastingdienst tien dagen na de aangiftetermijn een herinnering. Hiervan wordt tevens een kennisgeving gestuurd naar de andere EU-lidstaten.
Lees ook: Btw-gevolgen van dropshipping
Negatieve OSS-aangifte is verzoek om teruggaaf
Sinds 1 juli 2021 kan de in een ander EU-land gevestigde ondernemer die vanuit zijn land goederen verkoopt aan in Nederland gevestigde particulieren de in Nederland verschuldigde btw afdragen via de OSS-aangifte. In het Belastingplan is geregeld dat wanneer door bijvoorbeeld retourzendingen per saldo recht bestaat op teruggave van Nederlandse btw, daarvoor door de buitenlandse ondernemer geen verzoek om teruggaaf bij de Nederlandse Belastingdienst ingediend hoeft te worden maar dat deze btw kan worden teruggevraagd via de OSS-aangifte.
Wie mag OSS-aangifte doen?
De OSS kan worden toegepast door:
- Ondernemers gevestigd in de EU;
- Ondernemers gevestigd in een niet-EU-land;
- Platforms (marktplaatsen) gevestigd in de EU die verkopen aan consumenten faciliteren; en
- Platforms (marktplaatsen) gevestigd in een niet-EU-land die verkopen aan consumenten faciliteren.
Uitreiken factuur
Wanneer een ondernemer gebruik maakt van de OSS bestaat er in eerste instantie geen verplichting om voor de verkopen aan de consumenten een factuur uit te reiken. Wanneer de ondernemer ervoor kiest om een factuur uit te reiken dan gelden de factureringsregels van de EU-lidstaat van identificatie. Wanneer de ondernemer ervoor kiest geen gebruik te maken van de OSS dan heeft hij een facturatieplicht.
Btw-tarieven
Als een ondernemer btw moet betalen via de OSS-aangiftes gelden de lokale btw-tarieven. Omdat de btw-tarieven in de EU niet gelijk moeten ondernemers kiezen om de prijs van het product in de hele EU gelijk te laten zijn maar dat gaat ten koste van de marge, of ze werken met verschillende prijzen per land. De ondernemer moet op zijn website namelijk de consumentenprijs aangeven.
Nederlandse btw-aangifte
In de Nederlandse btw-aangifte moeten de afstandsverkopen als OSS-aangifte wordt gedaan niet aangegeven worden bij vraag 3c van het Nederlandse btw-aangiftebiljet.
OSS is een keuze
Het grootste voordeel van de OSS-aangifte is dat er geen registraties in het buitenland nodig zijn. Zo’n registratie kost altijd geld. En tijd. Maar let wel: De OSS is een keuze. Ondernemers mogen er altijd voor kiezen om zich wel te registreren in het buitenland. Heeft de ondernemer bijvoorbeeld een webshop? En maakt hij niet of nauwelijks kosten in het buitenland? Dan is de OSS-aangifte zeker een goed idee. In de OSS-aangifte kan namelijk alleen maar btw betaald worden en niet worden teruggevraagd. Maar heeft een ondernemer bijvoorbeeld voorraad in het buitenland en maakt hij kosten voor bijvoorbeeld een loods? Die btw op de huur van de loods wil hij dan kunnen terugvragen in dat EU-land. Daarvoor is wel een lokale btw-registratie nodig.
Auteur: Carola van Vilsteren
Dit artikel is verschenen in F&A Actueel 2021, afl. 13, update 1 augustus 2022.