
Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van goede werknemers. Dat begon al met het vaststellen van de ‘cruciale’ beroepen. Oftewel, de mensen die door moesten kunnen werken, toen de rest van het land verplicht thuis zat vanwege de pandemie. Dat waren lang niet altijd de beroepen die – ook financieel – het best gewaardeerd worden.
Ook voor veel ondernemingen was er tijdens de pandemie een moment waarbij toch even nagedacht werd over wie er binnen het bedrijf op een essentiële plek zat. Wie er echt niet (langdurig) uit zou mogen vallen, zonder dat het bedrijf stil zou komen te liggen. Een mooi staaltje risicomanagement op de korte termijn.
Mensen zíjn de organisatie
Maar waar een aantal organisaties het echt heeft laten liggen is het begrip dat personeel meer is dan een kostenpost. Mensen zíjn de organisatie. Als er geen mensen zijn, is er ook geen organisatie. En loyaliteit moet van twee kanten komen. Een flexibele schil is mooi, maar alleen als er voor de werknemer ook voordelen aan zitten (wat helaas meestal niet zo is). De gevolgen van dit onbegrip lezen we iedere dag in de krant: treinen die niet rijden, horeca en winkels die de deuren sluiten, de ellende op Schiphol.
We vergeten daarbij dat de pandemie misschien een kathalysator is geweest, maar dat dit personeelsgebrek er al jaren aan zit te komen. Hoe lang hebben we het al niet over vergrijzing? We hebben het nog een poosje voor ons uit weten te schuiven door de VUT af te schaffen en de pensioenleeftijd langzaam op te schroeven. Maar inmiddels is de grote uittocht toch echt begonnen. Heeft uw organisatie daar al op ingespeeld?

Ken- en stuurgetallen
People analytics kan de organisatie daarbij helpen, betoogt Ber Damen in de nieuwe aflevering van cm:. Het begint met nadenken over wat je wilt monitoren om de organisatiedoelen te bereiken. En daar hoort ook people analytics bij. HR-medewerkers zijn daar vaak niet zo goed in, daar ligt dus een mooie rol voor de controller.
Ook vertelt Marlien Alkema-Stronkhorst hoe het HagaZiekenhuis bijvoorbeeld ken- en stuurgetallen gebruikt om het zorgproces in te richten: ‘Als uit de benchmark blijkt dat bij ons een patiënt veel langer ligt dan bij een ander ziekenhuis, dan kan dat een reden hebben. Dan is het prima. Óf het is uitlegbaar, óf we moeten er iets aan gaan doen.’
Digitale handjes
Er iets aan doen. Hoe dan? Een thema dat op de Nationale Controllersdag 2022 keer op keer terugkwam: digitale transformatie, robotisering en automatisering zetten ons niet zonder werk, ze zijn juist een oplossing. ‘Je krijgt er juist handjes bij.’
Lees ook in cm: ControllersMagazine 2022, afl. 6:
>> Bedrijfsfeest en fiscus
>> Digitale transformatie van de financiële functie: waar staan we op dit moment?
>> Werkkapitaalbeheer (9): Cash cushion: stootkussen voor financieel onzekere tijden
>> Zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland: btw na de Brexit
>> Young professional Michelle Horsthuis: ‘Ik help ondernemers meer uit hun administratie te halen’
>> Adviseren in de praktijk: Internationaal samenwerken
>> Jaap Koelewijn: Werken loont te weinig
>> Ondernemingsrecht: Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
>> Financials met impact: Duurzaam werkgeverschap
>> Excel: Transformaties met dynamische bereiknamen
>> Persoonlijke effectiviteit: Zo krijgt u anderen wél in beweging
