
De Europese Centrale Bank overweegt een grotere rentestap van 0,5-procent. Sommige centrale bankiers pleiten zelfs voor een stap van 0,75 procent, zoals in de VS eerder dit jaar werd genomen, om de inflatie te beteugelen.
Dat zegt DNB-baas Klaas Knot tegen de NOS. Hij is zelf voorstander van grote rentestappen tot de inflatie wordt genormaliseerd rond 2 procent. In zijn visie is een stap van 0,75 procent dan ook geoorloofd. De inflatie in de eurozone is gestegen tot 8,87 procent en in Nederland zelfs tot 11,6 procent. Die stijging kan worden geremd door bestedingsruimte van bedrijven te verkleinen om zo de vraag beter aan te sluiten laten op het aanbod.
Rem op economie
De hoge prijzen worden nu relatief het zwaarst gevoeld door de zwakkeren in de samenleving. Als de rente stijgt en leningen duurder worden, wordt de pijn meer gevoeld door bedrijven, maar ook door huishoudens als dit bijvoorbeeld leidt tot baanverlies. Dat trekt een wissel op de economie. ‘Op dit moment is ons inflatieprobleem dusdanig groot dat wij ons echt moeten focussen op de inflatie en dat we de consequenties voor onze economische activiteit even voor lief moeten nemen,’ zegt Klaas tegenover de publieke nieuwszender.
Lees ook: Blog Jaap Koelewijn: Zolang de muziek speelt
Rentevrees op de beurs
De baas van de Federal Reserve, Jerome Powell, waarschuwde voor het weekend dat de rente hoog moet blijven om de inflatie te beteugelen. Hij wil het inflatieniveau terugdringen naar 2 procent en stelt dat de verhogingen in 2023 daarom nog niet teruggedraaid worden. Analisten verwachtten dat wel vanwege een dreigende recessie. Maar na de uitspraken van Powell werd duidelijk dat de Fed van plan is nog een tijd een restrictief beleid te voeren. Dat had een impact op de beurzen. Vooral techindex NASDAQ kreeg klappen en verloor 4 procent. Ook de AEX sloot vrijdag 1,8 procent lager.