
Door het economisch herstel na corona stegen topbeloningen vorig jaar met tientallen procenten, terwijl de cao-lonen van werknemers er enkele procenten op groeiden. Daardoor is de loonkloof tussen de topinkomens en werknemers verder gegroeid.
Dat schrijft de Volkskrant deze week op basis van eigen jaarverslagenonderzoek met focus op beloningen van bestuurders en cao-lonen. De beloningen van topbestuurders stegen met 32 procent en de cao-lonen met 2,2 procent. De basissalarissen van de onderzochte organisaties stegen gemiddeld met 10 procent, zo merkt de krant op.
Aandeelhouders tegen topbeloningen
Aandeelhouders stemmen volgens Eumedion steeds vaker tegen de hoge topbeloningen. Zo werd vorig jaar de bestuurdersbeloning van AkzoNobel afgekeurd door aandeelhouders. De organisatie gaat haar deelnemers voortaan waarschuwen met een bericht als blijkt dat commissarissen het beloningsbeleid of de bonusbetalingen niet hebben aangepast, terwijl de aandeelhoudersvergadering in het jaar daarvoor de uitvoering van het bestaande beloningsbeleid heeft afgekeurd.
Lees ook: Blog Jaap Koelewijn: Waar blijft de loonstijging?
Meer loon betalen
Premier Rutte stelde onlangs nog dat bedrijven hun werknemers meer moeten betalen, om onder meer de energiecrisis te pareren. Vakbonden constateren dat er jarenlang grote winsten zijn gemaakt die veelal bij het bestuur terecht zijn gekomen. FNV stelde daarom in 2020 al dat er bij versobering juist gekeken moet worden naar grootaandeelhouders ter compensatie. ‘Dat mensen hun eerlijk verdiende loonsverhoging moeten inleveren als het even minder gaat met het bedrijf, is ronduit asociaal, symboolpolitiek en tekenend voor de verharde opstelling van werkgevers aan de cao-tafel,’ aldus de vakbond destijds.
Verschil stijgt
Ook het CBS constateerde eerder dit jaar dat de loonkloof in Nederland groeit. In 2021 nam het verschil tussen topverdieners en doorsnee werknemers nog iets af, met een brutosalaris van de vijf grootste verdieners per bedrijf dat zo’n 5,9 keer hoger was dan het doorsnee voltijdloon. Maar dit jaar werd de hoogste factor genoteerd sinds het CBS dat begon te meten in 2010: topverdieners ontvingen 6,3 keer meer dan het doorsnee voltijdloon.