
Mkb-ondernemers hebben gebruik gemaakt van de omzetgroei om meer geld achter de hand te houden. Op lange termijn houden bedrijven meer geld in kas om onzekere tijden te kunnen pareren.
Volgens de Exact MKB monitor worden door de huidige onzekerheid investeringen uitgesteld en buffers lopen op. Het aantal bedrijven dat een buffer van minimaal 10.000 euro heeft was ook voor de pandemie, het bedrijf doet de meting sinds vier jaar, nog niet zo hoog. Het percentage van ondernemingen met een dergelijke buffer staat op 61 procent.
Meer geld in kas
In mei behaalden Nederlandse ondernemers een omzetgroei van 16,73 procent. Dat is de tweede maand op een rij met omzetgroei. ‘Aan het eind van het eerste kwartaal zagen we al dat steeds meer mkb-bedrijven de maand afsloten met een positieve cashflow. Deze cijfers laten zien dat ze ook op de lange termijn meer geld in kas houden,’ zegt Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager bij Exact.
Afname omzetgroei
Dat is wellicht nodig, want uit de cijfers blijkt dat Nederlanders vaker de hand op de knip houden. In mei nam de omzetgroei van de horeca, na een aanvankelijke stijging na de lockdowns, fors af. De groei ging van 171,95 procent in april naar 74,84 procent in mei. ‘Hoewel het ook voor ondernemers onzekere tijden zijn, is er wat ons betreft niet direct reden tot paniek,’ aldus Schuite.
Betaaltermijn stabiel
‘Mkb’ers realiseren nog altijd omzetgroei en op dit moment zijn de cashflow- en liquiditeitscijfers goed. Bovendien is de betaaltermijn stabiel en wordt er met een gemiddelde van nog geen 30 dagen ook vrij snel betaald. Alleen de horeca moeten we in de gaten houden. We verwachten dat mensen door de sterke inflatie zullen bezuinigen op uitjes, waardoor de omzetgroei in die sector wellicht verder afneemt.’