
Er breken economisch onrustige tijden aan. De inflatie is hoog en blijft dat de komende maand, de prijzen voor energie zorgen in het bijzonder voor een hoge margedruk en wanbetaling neemt toe. Cm: zet drie lastige situaties voor ondernemers op een rij en draagt voor zover mogelijk hulpbronnen aan.
Schulden door bijzonder uitstel belastingen
Een extra kostenpost is het terugbetalen van de openstaande belastingschuld. Honderdduizenden ondernemingen hebben in totaal bijna 20 miljard euro openstaan bij het Rijk. Na diverse lockdowns kregen bedrijven kort de tijd om te herstellen, maar het terugbetalen start binnenkort. Dat is een extra maandbedrag op een stapel rekeningen die enorm groeit.
Er is een mogelijkheid om eenmalig een betaalpauze te nemen van maximaal drie maanden, maar de looptijd wordt daarmee niet verlengd. Dat betekent dat het termijnbedrag gedurende de resterende looptijd stijgt. Andersom zorgt een extra afbetaling er wel voor dat de looptijd daalt en ondernemers dus sneller klaar zijn. Maar de fiscus houdt dus vast aan de laatste betaaldatum in oktober 2027.
Het is wel makkelijker om een schuldsaneringstraject in te gaan om een faillissement af te wenden. WHOA heeft het mogelijk gemaakt om een onderhands akkoord te laten bekrachtigen door een rechter, waardoor crediteurs een lagere betaling moeten accepteren. Ondernemers pleiten voor een speciale Corona-WHOA om schuldsaneringsakkoorden af te spreken om een golf van coronagerelateerde faillissementen af te wenden. Ook staat de Belastingdienst erop tenminste het dubbele percentage te krijgen dan de eerstvolgende schuldeiser, maar dit beleid wordt losgelaten tot en met september 2023 om ondernemers meer mogelijkheden te geven tot een akkoord te komen.
Lees ook: 8 vragen over het terugbetalen van de belastingschuld na corona
Schulden door wanbetalers
Een van de grootste redenen dat bedrijven in de problemen raken is wanbetaling, meldt verzekeraar Allianz Trade deze week bij BNR. Omdat ondernemers worstelen met het betalen van hun rekeningen, krijgen andere ondernemingen die rekenen op betalingen van afnemers ook verdere problemen. Betalingsachterstanden verspreiden zich zo als een olievlek door de economie.
Een oplossing die ondernemers inzetten is om zulke risico’s af te dekken met een kredietverzekering. Deze betalen vaak 80 tot 95 procent van de vordering die een debiteur niet betaalt door insolventie. Als de schuldenaar niet betaalt om een andere reden, bijvoorbeeld onwil, keert de verzekering overigens niet uit. Vaak bieden verzekeraars ook een incassoservice om te helpen met het innen van achterstallige betalingen.
Lees ook: Bedrijfsverzekeringen van A-Z: Kredietverzekering
Schulden door prijsstijgingen
De inflatie en de gestegen energieprijzen spelen diverse sectoren parten. Deze week werd bekend dat honderden zwembaden in Nederland hun deuren moeten sluiten als deze energieprijzen aan blijven houden. De ECB heeft ondertussen de rente met een forse stap verhoogd en kondigt al aan dat meer verhogingen op stapel staan. De eerstvolgende renteverhoging is naar verwachting in december. Ondertussen stijgt de inflatie door en is het einde van deze stijging nog niet in zicht. Inmiddels hebben ook veel bedrijven financiële buffers opgebouwd, tot hogere niveaus dan voor de coronacrisis gebruikelijk was.
Er zijn diverse instellingen die ondernemers die worstelen met schulden helpen met advies en doorverwijzing naar bijvoorbeeld kredietverstrekkende organisaties. De KVK biedt hulp met een adviesteam dat is te bereiken op 0800-2117. Organisaties als MKB Doorgaan, 155 Help een bedrijf, Over Rood, De Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO) of Ondernemersklankbord (OKB) helpen ondernemers met adviezen over de levensvatbaarheid van het bedrijf. Ook de gemeente heeft de plicht om mensen met schulden te helpen en zijn Geldfit.nl en Wsnp-bewindvoerders hulpbronnen voor ondernemers met financiële problemen.