
De fiscale oudedagsreserve (FOR) verdwijnt, omdat het kabinet de regeling overbodig acht in het nieuwe pensioensysteem. Het Register Belastingadviseurs is het eens met deze afschaffing. Wel pleiten de adviseurs voor een nette afwikkelingsregeling van de fiscale pensioenvoorziening.
Onder de fiscale oudedagsreserve (FOR) mag een ondernemer onder voorwaarden jaarlijks een deel van de winst fiscaal gefaciliteerd reserveren voor een oudedagsvoorziening. In het nieuwe stelsel wordt de fiscale ruimte al vergroot en is volgens het kabinet deze speciale regeling niet meer nodig. Het Register Belastingadviseurs (RB) is het eens met deze stap, maar pleit wel voor een regeling waarbij de FOR kan worden afgekocht. Van de leden is overigens 17 procent pertinent tegen afschaffing van de FOR.
Afkopen en omzetten
Voor de regeling verwijzen de adviseurs naar de afwikkeling van het pensioen in eigen beheer (PEB) dat door veel dga’s werd gebruikt. Bij de regeling die in 2017 werd afgeschaft kon de voorziening worden afgekocht met belastingkorting gedurende de eerste twee jaar na het aflopen van de PEB. Verder was het opgebouwde PEB was hij om te zetten in bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering. Veel van de leden van de RB hebben een voorkeur voor een regeling waarbij de FOR over een periode van drie jaar op basis van vrijwilligheid met een aflopende korting kan worden afgekocht.
Onduidelijkheid fiscale schuld
De opgebouwde reserve is voor de cliënten van de adviseurs relatief bescheiden. In 85 procent van de gevallen is het bedrag minder dan 50.000 euro en vaak nog veel minder. Verder constateren de adviseurs dat de FOR leidt tot misverstanden bij klanten, omdat het een fiscale schuld betreft en geen bezitting. ‘Veelal is belastinguitstel de insteek bij gebruik van de FOR. Een volwaardige oudedagsvoorziening is de FOR niet, omdat er slechts sprake is van belastinguitstel, niet van echte bezitsvorming,’ aldus het RB in een persbericht.
Oudedagsvoorziening voor ondernemers
Wel moeten er goede mogelijkheden blijven voor mkb-ondernemers om een oudedagsvoorziening op te bouwen, zo vinden de belastingdeskundigen. ‘Over de vorm lopen de meningen uiteen: via een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor ondernemers, een verplichte pensioenopbouw met hoog belastingvoordeel tot aan een verplicht pensioenfonds zoals bij notarissen en medici.’