
Van de Nederlandse organisaties verwacht 17 procent moeite met het terugbetalen van de belastingschulden die tijdens corona zijn opgebouwd. Ook komen veel werknemers niet uit met de thuiswerk- en reiskostenvergoeding.
Dat blijkt uit onderzoek van aangiftesoftwaremaker Nextens. De helft van de financials gaf bij het onderzoek aan dat werknemers niet uitkomen met de thuiswerkvergoeding. Organisaties kunnen gebruikmaken van een gerichte vrijstelling van 2 euro per dag per werknemer. Maar dat is volgens financials onvoldoende om de kosten van thuiswerken te compenseren. Volgens berekeningen van Nibud van afgelopen maart kost thuiswerken nu zo’n 3,05 euro per dag.
Versobering WKR
Ook is er teleurstelling over het terugschroeven van de vrije ruimte binnen de WKR. Die was verruimd naar 3 procent in 2020 wegens de coronacrisis, onder meer om meer mogelijkheden te bieden om een thuiswerkplek in te richten en andere thuiswerkkosten te dekken, maar is in 2022 weer 1,7 procent. Meer dan de helft van de financials geeft aan dat dit invloed had op hun organisatie.
Prinsjesdag
‘Voor de financieel professionals zijn het twee roerige jaren geweest,’ zegt Juliette Goetzee, Managing Director bij Nextens. ‘Met NOW-steun, eerst een krimpende markt, later een groeiende markt, inflatie en een werkkostenregeling die omhoog en vervolgens weer naar beneden ging. Nu is het tijd om vooruit te kijken naar wat het komende jaar qua veranderingen in petto heeft met het nieuwe Belastingplan. Want waar de belastingaanpassingen vorig jaar gering waren, worden er voor dit jaar veel veranderingen verwacht.’ Op Prinsjesdag over minder dan 3 weken wordt daar meer over bekendgemaakt.