
De bpm op dieselbestelauto’s zorgt niet voor een versnelde overstap op elektrische wagens, maar levert vooral een extra financiële last op voor ondernemers. Meer dan de helft geeft aan dat de overstap nog niet mogelijk is wegens een gebrek aan infrastructuur van laadpalen of omdat de elektrische variant ongeschikt is voor zware belading en een te lage actieradius heeft.
Dat zeggen MKB Nederland en VNO-NCW. Omdat elektrische bestelwagens voor deze ondernemers nog geen reëel alternatief is, zullen ze alleen maar meer gaan betalen, zonder de beoogde prikkel om te elektrificeren. Onder meer installateurs, hoveniers en aannemers zullen eerder door blijven rijden in hun oude wagens of zelfs uitwijken naar een tweedehands dieselbusje. Volgens Jacco Vonhof, MKB-Nederland-voorzitter, rekent het kabinet zich ten onrechte rijk. ‘Ondernemers zijn voor hun werk afhankelijk van hun bestelauto. Het gaat hier daarom louter om een lastenverzwaring en die moet van tafel.’
Elektrisch nog ongeschikt
Van de zomer vroegen de organisaties al om deze plannen aan te passen, maar op Prinsjesdag werd duidelijk dat de aanschafbelasting deel uitmaakt van de kabinetsplannen. Van de ondervraagde ondernemers verwacht slechts 16 procent dat een elektrische bestelauto een prima alternatief is. Daarentegen denkt 57 procent dat zo’n busje ongeschikt is voor de doeleinden van het bedrijf. Het ontbreken van een robuust snellaadnetwerk en de kleinere actieradius zijn fnuikend voor ondernemers die hun wagen zwaar moeten beladen en/of grote afstanden afleggen.
Plannen om te investeren
Om de effecten in kaart te brengen, voerde MKB-Nederland en VNO-NCW samen met brancheorganisaties een enquête uit. Bouwend Nederland, BOVAG, evofenedex, RAI Vereniging, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), Koninklijke Metaalunie deden daaraan mee. Bijna 40 procent heeft 2 tot 4 bestelauto’s, 33 procent heeft er één en 26 procent heeft er meer dan 5. Van de ondernemers is 64 procent van plan om vóór 2024 te investeren in vervanging of uitbreiding van hun bedrijfswagenpark.
Over de streep
Het verlengen van de huidige aanschafsubsidie op de aankoop van een elektrische bestelauto (SEBA regeling) kan helpen om meer ondernemers over de streep te trekken, zo meldt MKB-Nederland. In dat geval overweegt 22 procent van de ondernemers de aankoop van een elektrische bestelauto boven een diesel. Maar dan nog houdt 64 procent vast aan de keuze voor een diesel en blijft 15 procent onzeker.