
In het jaarprogramma van vereniging Financials For Financials staan twee thema’s centraal: digital & sustainable finance. Waarbij het laatstgenoemde thema betrekking heeft op investeringen die rekening houden met de ESG-criteria voor milieu, samenleving en goed ondernemingsbestuur.
Dat deze thema’s relevant en actueel zijn, moge duidelijk zijn. En overigens niet alleen voor financials. Hoewel die steeds meer, zowel persoonlijk als professioneel, inzien dat zij met name voor sustainable financevraagstukken een gids én baken kunnen zijn voor bedrijven in het mkb. Want dáár zou de innovatie in duurzaamheidsinitiatieven vandaan moeten komen. Niet gedreven door wet- en regelgeving, maar vanuit een diepe intrinsieke motivatie om waarde toe te voegen. Tegelijkertijd is dat juist de sector die het hardst geraakt wordt door een perfect storm, veroorzaakt door de vele crises waar zij zich mee geconfronteerd zien. Want, zoals het zich laat aanzien met de uitgelekte Miljoenennota 2023, kan datzelfde mkb een ongekende lastenverzwaring tegemoet zien om al die crises het hoofd te kunnen bieden.
Greenwashing
En ondertussen ligt er ook een opdracht, voorlopig alleen nog voor grote bedrijven, om werk te maken van het formuleren van een duurzaamheidsstrategie, het daarop inrichten van processen en systemen om daar de juiste data voor te verzamelen en dan ook nog de kwaliteit van die data te waarborgen. We organiseerden daar eerder dit jaar een bijeenkomst over: De wereld zal altijd blijven bestaan, maar de vraag is of dit mét of zonder mensen zal zijn in de toekomst…
Vrij snel na de financiële crisis, die begon in 2008, heeft Jane Gleeson White een boek geschreven, waarin zij zes vormen van kapitaal heeft geïntroduceerd. Dit model is door accountants overgenomen en heeft geleid tot het inmiddels veel gebruikte en bejubelde International Integrated Reporting Framework van de IIRC. Maar er is ook kritiek op dit framework: Integrated Reporting zou (kunnen) worden misbruikt voor greenwashing en het zal naar verwachting uiteindelijk toch alleen maar over geld gaan.
Kansen om waarde te verhogen
Wat zou de financiële professional kunnen doen om het tij te laten keren? Na een inleiding van PhD Onderzoeker Egbert Willekes werd over deze boeiende en prikkelende vraag gediscussieerd. Nu staan we aan de vooravond van de invoering van de CSRD. Onlangs was ik bij een accountantskantoor om te onderzoeken hoe ik als marketeer kan bijdragen aan de bewustwording bij klanten dat de invoering van de CSRD vooral kansen biedt. Kansen om als bedrijf waarde te voegen en met de bedrijfsvoering positief bij te dragen aan impact voor mens, milieu en maatschappij. Waarbij de duurzaamheidsrapportage geen doel op zich is, maar een middel gericht op het creëren van een regeneratieve en betekenisvolle samenleving.
Een aantal bedrijven loopt daarin voorop. Zo kwam vorige week Yvon Chouinard, oprichter van outdoorbedrijf Patagonia in het nieuws met het opzienbarende bericht dat hij zijn bedrijf, met een geschatte waarde van bijna 3 miljard dollar – weggeeft aan enkele stichtingen. Die moeten ervoor zorgen dat de opbrengsten van het bedrijf geheel en al ten goede komen van de bescherming van het klimaat. ‘De aarde is nu onze enige aandeelhouder,’ schrijft hij op de website van Patagonia. ‘We gaven al 1 procent van onze verkoop elk jaar weg. Recenter, in 2018, veranderden we het oogmerk van ons bedrijf naar: wij doen zaken om onze planeet te redden. Want als we enige hoop hebben op een bloeiende planeet over 50 jaar, dan moeten we er alles aan doen wat we kunnen met de middelen die we hebben. In plaats van waarde te onttrekken aan de natuur en die om te zetten in rijkdom, gebruiken we de rijkdom die Patagonia creëert om de bron te beschermen.’
Eerst overleven
Een fantastisch voorbeeld, dat veel ondernemers diep in hun hart ongetwijfeld graag zouden willen volgen. Maar hoe dan? Zoals de accountant in het gesprek al aangaf: ‘Ondernemers in het mkb willen echt wel een waardevolle bijdrage leveren, maar hebben op dit moment met de stijgende energieprijzen en loonkosten, die zij maar beperkt kunnen doorberekenen in hun dienstverlening of producten en de schaarste aan grondstoffen, andere zorgen aan hun hoofd. Op de korte termijn overleven is hun eerste doel, om daarna echt waarde te kunnen toevoegen.’
Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op het nieuws. Deze week: Mirjam Groenendijk, bestuurslid van vereniging Financials For Financials, manager Marketing & Communicatie a.i. sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor, en is gedreven om maatschappelijke impact te maken.