
Momenteel verwacht een kwart van energie-intensieve bedrijven een groot verlies te draaien vanwege de energiecrisis. Volgend jaar denken nog meer bedrijven in de problemen te raken. Dat melden MKB-Nederland en VNO-NCW na een peiling onder leden.
De belangenverenigingen deden onderzoek naar ondernemers die veel energie nodig hebben in vergelijking met andere bedrijven in Nederland. Denk daarbij onder meer aan bakkers, slagers, glastuinbouwbedrijven, drukkers en wasserijen. Voor een glastuinbouwbedrijf zijn de kosten bijvoorbeeld met 300 procent gestegen door de tienvoudige stijging van de energieprijs. Als zo’n bedrijf moet stoppen omdat de kosten structureel hoger zijn dan de baten, heeft dat gevolgen voor onder meer supermarkten, groenteboeren en een keur aan toeleveranciers die een klant verliezen.
Crisisaanpak
Ondertussen is er een Europees plan opgetuigd om prijsplafonds op te leggen aan energieleveranciers en om winsten van energiebedrijven in te zetten om bedrijven en burgers te ondersteunen. Nederland voorziet daarin wel problemen in de uitvoerbaarheid van bijvoorbeeld het voorschieten van de kosten door de Staat en presenteert naar verwachting op Prinsjesdag volgende week ook een eigen plan om de crisis het hoofd te bieden. Vooralsnog lijkt daarbij de zorg uit te gaan naar burgers en minima door de koopkracht te stutten en niet naar ondernemers. De twee organisaties zijn ook in gesprek met het kabinet om te kijken hoe bedrijven kunnen worden ondersteund.
Niet doorberekenen
Een peiling van de vereniging laat zien dat bedrijven nu al worstelen met de prijzen. Niet alleen in de prijs van energie, maar ook in de prijzen van toeleveranciers die hun eigen kosten weer doorberekenen. Maar een grote meerderheid van de bedrijven (84 procent) kan de kostenverhoging niet doorberekenen aan klanten vanwege langdurige contracten of vanwege prijsafspraken met opdrachtgevers.
Pessimistisch
‘De ondernemers die hun prijzen niet kunnen doorberekenen, zijn het meest pessimistisch. Van hen rekent 40 procent op zware verliezen volgend jaar,’ melden MKB-Nederland en VNO-NCW. ‘Van de ondervraagde ondernemers heeft 65 procent een variabel of aflopend contract en wordt nu, of binnenkort, geconfronteerd met fors hogere energieprijzen. Slechts 10 procent heeft nog een langer doorlopend contract en blijft vooralsnog buiten schot.’