
Het budget voor R&D-subsidie neemt in praktische zin af in 2023 en 2024. Het beschikbare geld blijft hetzelfde, maar door de inflatie nemen de reële tekorten toe. Met hetzelfde budget bij hogere prijzen houdt dat een de facto versobering in.
Dat schrijft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer. ‘De verwachting is dat met de blijvend stijgende lonen en prijzen zowel de S&O-loonkosten als de S&O-niet-loonkosten en uitgaven zullen blijven stijgen. Gezien het in beginsel vaste WBSO-budget zal daardoor de stimulering van innovatie vanuit de WBSO in reële termen steeds kleiner worden.’ Vanwege onderuitputting van de subsidie in 2021, kan dat verlies nog enigszins worden gedempt in 2023.
Lees ook: 6 aandachtspunten voor verplichtingen bij WBSO-subsidie
Meer geld beschikbaar in 2023
Door de onderuitputting is het budget in 2023 hoger dan dit jaar. Het vaste budget bedraagt 1281 miljoen euro, maar daar komt 27 miljoen van niet gebruikte gelden van vorig jaar bij en 62 miljoen van een potje dat is ontstaan omdat het budget in het verleden niet volledig is ingezet. Het totale beschikbare budget voor het komende jaar komt daarmee op 1370 miljoen euro.
Tekort in 2024
Vanwege de inflatie verwacht de minister niet dat er dit jaar sprake zal zijn van onderuitputting van het WBSO-budget en het tekort zal daarom in 2024 groter zijn. ‘Dat betekent dat bij ongewijzigd beleid het tekort in 2024 en de jaren erna fors op kan lopen, wat zal nopen tot ofwel neerwaartse parameteraanpassingen of het anderszins minder aantrekkelijk maken van de regeling.’ De minister is daarom met de minister van Financiën aan het zoeken naar een structurele oplossing.