
Vandaag presenteert het kabinet het Belastingplan 2023 met de fiscale wijzigingen voor 2023. Cm: houdt vandaag voor u bij wat er verandert voor ondernemers. Wat zijn bijvoorbeeld de plannen met de thuiswerkvergoeding, de reiskostenvergoeding en de WKR?
Verhoging reiskostenvergoeding
Het kabinet komt werknemers tegemoet door de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen. Al jaren is de standaardvergoeding 19 cent per kilometer, maar dit bedrag blijkt al jaren niet dekkend vanwege stijgende benzinekosten. De onbelaste reisvergoeding zou al langzaam omhoog gaan komende jaren, maar die verhoging is naar voren gehaald. Wettelijk zal er per 2023 een reiskostenvergoeding van 21 cent per kilometer worden gerekend. Per 1 januari 2024 0,22 cent per kilometer.
Verruiming WKR
Vooral bij bedrijven met weinig werknemers of met werknemers met lagere lonen zal de vrije ruimte niet altijd meer toereikend zijn om de gebruikelijke vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen te handhaven zonder dat sprake is van eindheffing. Om hiervoor het midden- en kleinbedrijf tegemoet te komen wordt voorgesteld de vrije ruimte over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom te verhogen met 0,22 procentpunt.
Energiecompensatie
Een tijdelijke prijsplafond moet ondernemers helpen om een deel van de prijsstijging op te vangen en de kosten te dempen. Ook wil het kabinet bedrijven helpen met liquiditeitsversterking. ‘Het Kabinet zal de komende tijd in overleg met de energieleveranciers uitwerken of en hoe een overbruggingsfaciliteit nodig is om de liquiditeitspositie van leveranciers te borgen waarbij ook wordt gekeken naar de effecten van het tariefplafond en het noodfonds.’ In de plannen wordt concreet een aantal maatregelen voorgesteld.
Verhoging minimumloon
Het wettelijk minimumloon gaat de komende jaren stijgen om werken meer lonend te maken ten opzichte van het krijgen van een uitkering. Het is gebruikelijk dat de overheid het minimumloon elk half jaar (minimaal) aanpast, maar er komt nu een extra toename. De inflatie en de oplopende energierekening worden genoemd als redenen voor de verhoging. Per 2023 zal de verhoging met 10 procent toenemen. Dat betekent dat een 21-jarige een minimumloon ontvangt van 14 euro per uur.
Troonrede
In de Troonrede staat de koning stil bij het ondernemersklimaat in Nederland, nu vooral mkb-bedrijven worstelen met een hoge energierekening net nu ze herstellen van de coronacrisis. ‘Het is een hard gelag dat zoveel bedrijven nu opnieuw met grote problemen te maken krijgen vanwege enorme kostenstijgingen. Zeker in het midden- en kleinbedrijf, dat zo belangrijk is voor ons land, hebben veel ondernemers het moeilijk.’
Gelekte plannen
Er is al het een en ander bekend over de plannen, zoals een geplande verhoging van de thuiswerkvergoeding. Het kabinet liet eerder doorschemeren dat dit op 2,13 euro uit zou komen, maar het exacte bedrag van de fiscale vrijstelling wordt vandaag bekendgemaakt. Ook wordt de 30%-regeling beperkt en wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd. Dit artikel wordt in de loop van de dag continu bijgewerkt met de hoofdlijnen en links naar artikelen met meer details over de plannen.
Gisteren nog werd bekend dat het kabinet miljarden extra uittrekt voor de energierekening, wat vooral gericht lijkt te zijn op het ondersteunen van huishoudens. Van de gelekte plannen lijkt het meeste betaald te worden door vermogende Nederlanders en bedrijven. Zo is voor ondernemers van belang dat het schijftarief voor de Vpb daalt, waardoor meer bedrijven het hoge tarief van 25 procent betalen. Daarnaast stijgt het tarief in de lage schijf met enkele procenten.
Lees ook: Peter Hoogstraten over loonheffingen 2023: Het jaar van de compensatie
Troonrede en koffertje
Om omstreeks 13.20 uur spreekt koning Willem-Alexander de Troonrede uit. In deze toespraak worden de belangrijkste punten van de begrotingsplannen voor 2023 bekendgemaakt. Om 15.00 uur biedt minister Kaag van Financiën het koffertje met daarin de Miljoennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Vanaf ongeveer kwart over drie worden de stukken gepubliceerd en de redactie van cm: duikt daar vanaf dat moment in en vat samen welke plannen relevant zijn voor ondernemers.
Lees ook: Marjol Nikkels zet de wijzigingen in de sociale zekerheid voor 2023 op een rij
Debat
De komende dagen volgen diepgaande stukken van diverse specialisten over de gevolgen van de begroting in 2023. De Algemene Beschouwingen, waarin de Tweede Kamer zich uitspreekt over de plannen en eventueel wijzigingen volgen, staat gepland voor woensdag 21 september. Op donderdag beantwoordt minister-president Rutte vragen die het parlement tijdens de eerste dag van de Beschouwingen heeft gesteld.
Een week later volgen de Algemene Financiële Beschouwingen waarin financieel specialisten van de Kamerfracties debatteren met het ministerie van Financiën. Uiterlijk 1 januari moet de behandeling zijn afgerond. Soms is daar een uitzondering op mogelijk en diverse plannen moeten in aparte wetsvoorstellen worden behandeld.
Oorspronkelijke bericht verschenen om 09.16 uur, laatste update om 17.34 uur.