
Veel Nederlanders hopen op veranderingen in het Belastingstelsel zodat ze volgend jaar onder de streep meer nettoloon overhouden. Meer dan een derde van de mensen in loondienst denkt niet dat een eventuele salarisstijging voldoende zal zijn om de gestegen kosten van het levensonderhoud op te vangen. Mede daarom is er meer interesse in het Belastingplan 2023 dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.
Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Raet. Volgens de resultaten daarvan maakt 38 procent van de Nederlanders zich nu al zorgen of hun salaris volgend jaar toereikend zal zijn voor hun levensonderhoud. Ook voelen meer werknemers daarom druk om te praten met de baas over loonsverhogingen, zodat ze volgend jaar rond kunnen komen. Het FD meldt dat vakbonden aankondigen dat het een taaie winter gaat worden en dat meer stakingen zoals bij de NS onlangs aan de horizon staan.
Lees ook: Wat is het salaris van een controller in 2023?
Belastingplan 2023
Op dinsdag 20 september presenteert het kabinet het Belastingplan 2023. Een en ander over de plannen is al uitgelekt, zoals de verhoging van het minimumloon en de stijging van de Vbp in het lage tarief, maar over de details houden de bewindslieden de kaken nog even op elkaar. De tariefwijzigingen in de loonheffingen hebben invloed op het inkomen en meer mensen zijn geïnteresseerd in de presentatie. Volgens het onderzoek gaat 31 procent van de mensen in loondienst zich dit jaar meer verdiepen in Prinsjesdag en/of de Miljoenennota.
Lees alles over de gelekte plannen, voornemens en analyses in het dossier Prinsjesdag 2022.
Secundaire arbeidsvoorwaarden opofferen
Ook zijn meer werknemers bereid secundaire arbeidsvoorwaarden in te leveren in ruil voor een hoger salaris. Vorig jaar was het nog zo dat salaris niet meer de primaire overweging was van sollicitanten, maar dat er veel meer werd gekeken naar het totaalplaatje van voorwaarden, flexibiliteit, ontwikkelmogelijkheden en salaris. Maar de loonstrook begint weer een prominente rol te spelen in de beslissing van werkzoekenden.
Lees ook: Peter Hoogstraten over loonheffingen 2023: Het jaar van de compensatie
Helpende hand
‘Het laat de urgentie zien om in gesprek te gaan over geldzorgen,’ zegt Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet. ‘Werkgevers kunnen daaraan bijdragen door het openen van een loket voor medewerkers die dreigen in de schulden te komen en hen vanuit daar verder te helpen. Hoewel het niet direct de rol van werkgevers is om dit probleem op te lossen, is het wel belangrijk dat zij kijken waar zij een helpende hand kunnen bieden. Bijvoorbeeld door te werken met een individueel keuzebudget waarmee medewerkers vakantiedagen kunnen inruilen tegen extra salaris. Of door te kijken of de compensatie van woon-werkverkeer nog wel dekkend is en hier anders in te compenseren.’
