
Nederland krijgt de komende tijd te maken met een loongolf, al dan niet na stakingen waarbij personeel een hoger salaris eist. De krapte op de arbeidsmarkt is daar vooral debet aan.
Dat melden deskundigen aan De Telegraaf. De krant deed een rondgang bij diverse organisaties na het akkoord tussen vakbonden en de NS dit weekend. Op zondagochtend bereikte FNV Spoor na lang onderhandelen en enkele stakingsrondes een akkoord met de Nederlandse Spoorwegen over een nieuwe cao. Door verschillende maatregelen krijgt personeel een structurele loonsverhoging van gemiddeld 9,25 procent zowel op primair als secundair loon over 18 maanden. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de achterban, maar stakingen zijn voorlopig van de baan.
Personeelstekort
De Telegraaf meldt dat dit resultaat vooral het gevolg is van het personeelstekort. De NS wordt aantrekkelijker dan andere bedrijven in de sector door deze verhoging en moet dan beter in staat zijn om mensen te werven dan de concurrentie. Economen verwachten dat dit effect zichtbaar gaat worden in andere sectoren en bedrijven met hogere salarissen komen om competitief te blijven in een krappe arbeidsmarkt. Deze krapte werd al jaren voorspeld met de groeiende vergrijzing, en bedrijven en overheden zijn aan de slag gegaan om werknemers te stimuleren om meer uren te werken.
Loongolf
‘Het akkoord van de NS draagt bij aan een loongolf die wij verwachten. Als er in een sector een flinke verhoging wordt afgesproken, dan vloeit dat door naar andere sectoren,’ zegt macro-econoom Piet Rietman van ABN AMRO tegen de krant. ‘Het personeelstekort neemt toe bij bedrijven die in dezelfde vijver voor personeel vissen als de NS, want die wordt hierdoor aantrekkelijker. Anderen moeten dan volgen.’