
Bedrijven van 100 werknemers of meer moeten over 2023 rapporteren over het woon-werkverkeer van hun personeel. Maar over de manier van rapporteren is nog geen duidelijkheid en werkgevers dringen aan op een heldere regeling of uitstel daarvan.
Er komt een gezamenlijk CO2-plafond voor werkgevers met 100 of meer werknemers. Grote bedrijven moeten daarom vanaf volgend jaar rapporteren op de door werknemers gereisde zakelijke en woon-werkkilometers. Aanvankelijk was het plan om een maximumnorm in te voeren met een bijbehorend volgsysteem per 2025, maar voor 2023 kunnen werkgevers volstaan met een inventarisatie van het woon-werkverkeer met afstanden en voertuigen. Zo wil het kabinet zoveel mogelijk gebruikmaken van gegevens die bedrijven al hebben, om de administratieve last te verminderen.
Rapportage-eisen onbekend
Toch is er voor werkgevers veel onduidelijk, zo stellen MKB Nederland en VNO-NCW. Ze doen hun beklag erover dat de regeling nog niet is vastgesteld, waardoor niet duidelijk is wat de administratieve eisen zijn. Softwareleveranciers kunnen dan ook niet inspringen op de komst van de regeling en een module bouwen om te rapporteren op woon-werkkilometers. Hierdoor is het niet goed mogelijk om intern beleid te ontwikkelen, omdat dat mogelijk weer op de schop moet zodra er meer officieel bekend is. Het eLoket waar deze gegevens gemeld moeten worden, is er nog niet.
Inventarisatie om directe maximumnorm te vermijden
Volgens de overheid volstaat een simpele enquête onder werknemers om deze inventarisatie te doen, maar ondernemers vinden dat daarmee wordt onderschat hoeveel kosten en administratie dit met zich meebrengt. Deze tussenweg is bedacht om geen directe maximumnorm voor CO2-uitstoot in te voeren en om eerst te inventariseren wat bedrijven daadwerkelijk bijdragen aan de uitstoot met het verkeer van werknemers. In de plannen staat een maximum van 1 megaton CO2-uitstoot aan woon-werkverkeer in 2030 en om deze reductie te halen, zou er in 2025 een maximumnorm komen voor bedrijven van ten minste 100 werknemers.
Onduidelijkheid nieuwe regels
Maar de onduidelijkheid over de huidige plannen schopt ondernemers tegen het zere been. ‘De nieuwe regels staan verder ook op gespannen voet met plannen in de Tweede Kamer om al per 2024 van werkgevers te vragen om hun wagenpark (leaseauto’s) emissievrij te maken,’ melden MKB-Nederland en VNO-NCW. ‘Als elektrificatie van de zakelijke kilometers straks mogelijk ook verplicht wordt, hoe kunnen werkgevers met meer dan 100 man straks nog voldoen aan de doelen die we hebben met de registratieplicht (1 megaton CO2 reductie) vragen ze zich, net als de nodige kamerleden, af.’