
Belangenorganisaties en vakbonden partijen reageren teleurgesteld op de fiscale plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Zo is er nog het een en ander onduidelijk, krijgen veel ondernemers te maken met lastenverzwaringen en vinden organisaties dat reddingsplannen voor de economie laat komen.
Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen dat de plannen uit de Miljoenennota 2023 zorgen voor een lastenverzwaring voor ondernemers. Het kabinet belooft dat de extra inkomsten van de wijzigingen in de vennootschapsbelasting terugvloeien naar de ondersteuning van kleine bedrijven. Ook het uitfaseren van de zelfstandigenaftrek, die nog soberder wordt in 2023, zit de organisaties niet lekker.
Zwaar door stijgende kosten
MKB-Nederland prijst de plannen om de koopkracht te stutten. ‘Tegelijk hebben ook veel mkb-ondernemers het ongelooflijk zwaar doordat ál hun kosten stijgen. En daar komen de lastenverzwaringen die het kabinet heeft aangekondigd nog bovenop,’ zegt voorzitter Jacco Vonhof. ‘Verder is het belangrijk dat mkb-ondernemers goed worden ondersteund bij de versnelling van de energietransitie. Er gebeurt al veel, maar veel bedrijven missen de financiële ruimte om die investeringen te doen.’
Stijging minimumloon
Ook de stijging van het minimumloon valt bij verschillende werkgeversorganisaties niet goed. Zo stelt Techniek Nederland dat dat de elektronicasector, die nog herstellende is van de coronacrisis, het erg zwaar gaat krijgen door de verhoging, zonder compenserende maatregelen voor bedrijven. Ook BOVAG maakt zich over dat laatste zorgen.
Halfzachte goede voornemens
Klimaatorganisaties stellen dat er te weinig wordt geïnvesteerd in het behalen van de klimaatdoelen. ‘Ieder jaar krijgt het kabinet een slecht rapportcijfer van het Planbureau voor de Leefomgeving, en ieder jaar zegt het kabinet dat het vólgend jaar heus goed komt,’ zegt Greenpeace. ‘Het kabinet is als een verstokte roker met halfzachte goede voornemens op oudjaar.’
Mensen tot en met december in de kou
Vakbond FNV vindt dat veel van de plannen rijkelijk laat komen voor mensen die nu in nood verkeren. Veel plannen gaan pas per 1 januari, waardoor ondernemers en burgers die nu in de problemen zitten de komende maanden zelf moeten overbruggen. Het prijsplafond op energie moet wel versnel worden ingevoerd, waardoor de energierekening voor burgers en bedrijven op korte termijn moet dalen. ‘Economisch groeit Nederland, maar het geld moet eerlijker worden verdeeld,’ aldus voorzitter Tuur Elzinga van de vakbond.
RvS: Te haastig
Terwijl sommige organisaties zich beklagen dat maatregelen laat komen, stelt de Raad van State dat de haast zorgvuldige wetgeving in de weg staat. Het kabinet staat te weinig stil bij de technische uitvoerbaarheid, waardoor er problemen kunnen ontstaan op verschillende departementen en plannen niet effectief blijken. De Raad roept het kabinet op om meer aan scenarioplanning te doen en rekening te houden met onverwachte situaties.
Kabinetsplannen aanpassen
Ook CNV is kritisch. ‘Het is meer dan terecht dat er veel aandacht is voor mensen met een lager inkomen. Maar we moeten niet doen alsof er voor de grote groep die daar net boven zit geen problemen zijn. Het tegendeel is waar,’ zegt voorzitter Piet Fortuin. ‘We roepen de Tweede Kamer op de kabinetsplannen aan te passen. Laat werken lonen en zorg dat het werk ook vol te houden is. En laat de Kamer daarbij ook oog hebben voor mensen buiten het arbeidsproces, zoals mensen met een WIA-uitkering en gepensioneerden.’
Bronnen: ANP, MKB-Nederland, Raad van State, CNV
