
Vanmiddag wordt de nieuwe Miljoenennota gepresenteerd en koning Willem-Alexander licht in zijn Troonrede de hoofdlijnen toe. Hij richt de aandacht onder meer op het personeelstekort en de veranderingen op de arbeidsmarkt.
In de rede staat de koning ook stil bij het ondernemersklimaat in Nederland, nu vooral mkb-bedrijven worstelen met een hoge energierekening net nu ze herstellen van de coronacrisis. ‘Het is een hard gelag dat zoveel bedrijven nu opnieuw met grote problemen te maken krijgen vanwege enorme kostenstijgingen. Zeker in het midden- en kleinbedrijf, dat zo belangrijk is voor ons land, hebben veel ondernemers het moeilijk.’
Verdienvermogen
Het kabinet investeert daarom in het ondernemersklimaat en het verdienvermogen van Nederland. ‘Belangrijk zijn een aantrekkelijk vestigingsklimaat, ruimte voor de topsectoren en innovatieve start-ups, en het benutten van alle kansen die digitalisering biedt. Belangrijk is ook een goed functionerende arbeidsmarkt, zeker nu veel bedrijven kampen met personeelstekorten.’ Een vaste baan moet volgens het kabinet de norm zijn en er wordt daarom doorgewerkt aan een betere balans tussen vaste en flexibele contracten.

Meer uren aantrekkelijker
‘Om te stimuleren dat mensen meer uren gaan werken, worden in de loop van deze kabinetsperiode de kosten voor kinderopvang voor alle werkende ouders bijna geheel vergoed. Het kabinet werkt aan een nieuw pensioenstelsel dat klaar is voor de toekomst en beter past bij een arbeidsmarkt waarin de meeste mensen tijdens hun leven meerdere werkgevers hebben. In het nieuwe stelsel is er eerder perspectief op indexatie en krijgen mensen beter zicht op de opgebouwde pensioenpot.’
Energiekosten
De hoge inflatie en de stijgende energiekosten domineren de plannen. ‘Een direct gevolg van de oorlog en de internationale sancties tegen Rusland is dat gas, elektriciteit en voedsel flink duurder zijn geworden. De gevolgen voor mensen, gezinnen en bedrijven zijn ernstig. Financiële problemen leiden tot meer schulden, faillissementen, gezondheidsproblemen en kinderarmoede.’ Op korte termijn wil Nederland voor het einde van het jaar af zijn van zijn afhankelijkheid van Russisch gas, zo meldt de vorst in zijn toespraak.
Financiële klappen opvangen
Het kabinet heeft een ‘ongekend fors maatregelenpakket’ van ruim 18 miljard euro beschikbaar gemaakt om de financiële klappen die Nederlanders krijgen op te vangen. Zo worden onder meer de belastingverlaging op brandstof en de energietoeslag, die oorspronkelijk tot het eind van het jaar zou gelden, doorgetrokken naar 2023. Vooral de lage en middeninkomens worden gecompenseerd met de plannen, maar de koning waarschuwt dat niet alle prijsstijgingen hiermee worden gecompenseerd.
Mkb ontzien
Als onderdeel van het pakket van 18 miljard gaan het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen omhoog met 10 procent. Verder daalt de inkomstenbelasting en stijgt de arbeidskorting, waardoor mensen netto meer loon overhouden. ‘Deze maatregelen worden onder andere gedekt door hogere belastingen op winst en vermogen, waarbij het midden- en kleinbedrijf zoveel mogelijk wordt ontzien,’ aldus de koning.
