
Wanneer ik dit schrijf is het bijna Prinsjesdag. Zoals gebruikelijk is er al van alles uitgelekt, maar wordt er ook nog heel geheimzinnig gedaan. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat er dit jaar eindelijk weer eens een Prinsjesdag zal zijn waarin belangrijke zaken worden aangepakt. Helaas niet omdat er een goede langetermijnstrategie achter ligt, maar omdat er veel brandjes te blussen zijn. En helaas zijn dat voor een groot deel ook echt flinke uitslaande branden.
Neem de krappe arbeidsmarkt. Na corona leek die uit het niets te komen. Maar de signalen waren er natuurlijk al langer. Hoe lang hebben we het immers al over vergrijzing? Ook de markt voor financials is krap. Voor een deel is dat op te lossen door te automatiseren, maar voor een deel ook niet. Anne-Albert Gros van USG Finance kent de arbeidsmarkt voor financials als geen ander en vraagt in een interview verder om creativiteit: misschien moet je een functie toch net iets anders invullen en mensen zelf bijscholen. Denk ook eens aan zij-instromers. En wees vooral heel zuinig op de mensen die je al hebt.
Negatieve rente
De grondstofprijzen waren in veel gevallen al hoog, maar als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen helemaal de pan uit gerezen. De inflatie is dan ook historisch hoog. Zelfs de rente stijgt nu, na jarenlange dalingen. Dat betekent dat we afscheid hebben kunnen nemen van de negatieve rente. Onderzoekers van Hogeschool Rotterdam hebben gekeken in welke sectoren de negatieve rente een belangrijke rol speelde, hoe bedrijven daarmee omgingen, en welke learnings daaruit gehaald zijn die ook bruikbaar zijn nu de rente weer stijgt.
Staat van ESG
En dan is er natuurlijk de kwestie milieu en energie. Die is niet zomaar opgelost en ik vrees dat de hoge energieprijzen nog wel de nodige slachtoffers zullen vergen. Anderzijds maakt het de energietransitie wel urgenter en zie je allerlei initiatieven versneld opgepakt worden. Daniëlle Kronenburg en Arnout Rodewijk leggen uit met welke wet- en regelgeving u op het gebied van ESG te maken krijgt, welke stappen u daarvoor moet nemen, en hoe u zich alvast kunt voorbereiden.
Meer helderheid
Wanneer u dit leest, zijn de begrotingsbesprekingen in volle gang. Waar het precies op uitkomt, en wie dat zal gaan betalen, is dan nog steeds niet helemaal duidelijk. Mocht u meer helderheid willen, dan bent u natuurlijk van harte welkom op de Actualiteitendag Finance & Control (voorheen de Nationale Administrateursdag) op 17 november in Maarssen. Onze experts praten u helemaal bij over de stand van zaken op het gebied van de voor u relevante wet- en regelgeving. En uiteraard zijn er ook de nodige workshops over andere onderwerpen, en kunt u er naar hartenlust netwerken en lekker eten en drinken. Zie ik u dan?
Lees ook in cm: ControllersMagazine 2022, afl. 8:
>> 6 aandachtspunten voor verplichtingen bij WBSO-subsidie
>> Hoe zit het met studeren en fiscale regels?
>> Blog Jaap Koelewijn: Onredelijk en gevaarlijk
>> 4 obstakels voor digitale transformatie en hoe deze aangepakt kunnen worden
>> Businesscontinuïteitsplan helpt in voorbereiding op cyberaanval
>> ‘The future of digital is human’
>> Excel-tutorial: Dynamisch in- en uitzoomen in een grafiek
>> Persoonlijke effectiviteit: De verkeerde kpi’s voor vaardigheden
>> Young professional Glenn Versteegh: ‘Ik merkte al snel dat ik vooruit wilde kijken’
