
Volgens het FD heeft de Nederlandse inflatie met 17,1 procent op jaarbasis in september een nieuw record gebroken. De energieprijzen gaan door het dak, worden doorberekend in kostprijzen en door meer geld in de economie te pompen daalt de inflatie minder dan gehoopt.
De Koude Oorlog ligt circa 30 jaar achter ons. Laten we vooral hopen en duimen dat de huidige omstandigheden en ontwikkelingen in de achtertuin van Oost-Europa van korte duur zijn en wereldwijd niet verder escaleren naar een nog warmere oorlog.
Pleisters plakken
Ook de inflatie wonden zijn nog verre van geheeld. We zijn pleisters gaan plakken op Prinsjesdag door onder meer vanaf 1 januari 2023 beleidsmatige prijsplafonds in te regelen voor gas en elektriciteit tot een ‘bepaald verbruik’. Boven de plafonds betalen we de marktprijzen. De beleidsmatige prijsplafonds zijn waarschijnlijk tijdelijke lapmiddelen met zeer beperkte prikkels door minder gas en elektriciteit te gaan verbruiken. Een ‘tussenvariant’ hierop zou ingaan vanaf 1 november 2022.
Kans voor creatieve oplossingen
Volop kansen voor creativiteit in strijd tegen de inflatie en versnelling van de energietransitie. De overheden en consumenten zouden samen (nog) meer in control kunnen komen als proceseigenaren van de energietransitie door positieve marktmanipulatie van vraag en aanbod.
Zowel de fiscale als financiële prikkels voor de energietransitie hadden wel wat ‘creatiever geschut’ mogen krijgen op Prinsjesdag in relatie tot de gezegdes ‘Tijd is geld’ en ‘Voor niets gaat de zon op’. We hebben te lang liggen slapen door tegen betaling afhankelijk te zijn van externe energieleveranciers terwijl de zon continue schijnt los van wat zwarte wolken.
Toekomstbestendig
De uitgaande geldstromen hadden we grotendeels eerder en nog beter kunnen investeren in research en development in de energietransitie. Zonnepanelen, warmtepompen en soortgelijke transitieproducten zouden, naast de bestaande regelingen, nog veel meer en blijvend gestimuleerd moeten worden in de vorm van zowel fiscale als financiële beloningen bij enerzijds het verminderen van zowel het gas- als elektriciteitsverbruik en anderzijds het vermeerderen van de eigen productie uit onder andere zonne-energie met een toekomstbestendig energienet.
Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op het nieuws. Deze week: Chris Buijsen, bestuurslid van de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA).