
Het CBS meldt dat het aantal faillissementen in september nog steeds laag is vergeleken met andere jaren, maar wel stijgt ten opzichte van de zomer. Herstructureringsexperts verwachten een stijging in het laatste kwartaal.
In september gingen 172 bedrijven failliet en dat zijn er 25 meer dan een maand eerder. Maar vergeleken met september 2019, toen 316 faillissementen werden uitgesproken, is het aantal nog steeds laag. Net als in augustus gaan momenteel het vaakst bedrijven in de handel over de kop, gevolgd door ondernemingen in de bouw. Wel gingen er relatief meer financiële instellingen failliet dan een maand eerder.
Hoge prijzen
Bijzonder beheer van financieringsinstellingen zien de instroom van klanten stijgen. Dat heeft tot nu toe vooral te maken met de inflatie en hoge productieprijzen. Dat effect houdt naar verwachting aan tot minstens volgende zomer, waardoor vooral energie-intensieve bedrijven als glastuinbouwondernemingen, bakkers en slagers problemen ondervinden. Dat zijn vaak ook kleinere bedrijven met lagere marges en soms uitgeputte reserves.
Lees ook: Coronaschuld: Zo betaalt u NOW, TVL en belastingen terug
Belastingschuld
Deze maand is daar ook het terugbetalen van de tijdens corona opgebouwde belastingschuld bijgekomen en veel ondernemers worstelen daarmee. Dat leidt volgens deskundigen tot een toename van het aantal faillissementen, vooral in het mkb. Dat kan een domino-effect hebben, omdat toeleveranciers het aantal afnemers ziet teruglopen, waardoor zij ook meer problemen krijgen met het betalen van de rekeningen. Deskundigen voorzien verder een correctie van niet-levensvatbare bedrijven die langere tijd konden blijven bestaan door coronasteun. Tot nu toe is dat effect nog uitgebleven.