
Het bijzonder uitstel van belasting werd niet alleen het meest gebruikt, ook groeide het aantal ondernemingen dat uitstel aanvroeg de gehele periode dat de regeling beschikbaar was. Bij maatregelen als NOW en TVL zat het zwaartepunt juist in het begin en werden de regelingen later minder gebruikt.
Dat blijkt uit een rapport van het CBS over het gebruik van de steunregelingen. De zelfstandigenregeling Tozo wordt het meest gebruikt en daarna de mogelijkheden voor bijzonder uitstel van belastingbetalingen (15,1 procent). Op de derde plaats volgen steun voor de vaste lasten via TOGS of TVL (12,9 procent) en pas op de vierde plaats loonsteun NOW (7,3 procent). Kredietregelingen, bijvoorbeeld het Klein Krediet Corona of de BMKB-C, waren goed voor 0,6 procent.
Lees ook: Zo vraagt u versoepeling van terugbetalen belastingschuld aan
11 procent bedrijven met schuld
De meeste aanvragen werden de eerste periode ingediend, omdat bij het begin van de pandemie nog niet duidelijk was wat de impact zou zijn op ondernemers. Los van de Tozo, was belastinguitstel de populairste maatregel. In tegenstelling tot de meeste regelingen, nam het gebruik hiervan alleen maar toe tijdens de coronacrisis. Daarmee steeg ook het bedrag dat openstaat aan schuld steeds verder. Op de laatste meetdatum, 30 juni 2022, stond nog een bedrag van 20,8 miljard euro open. Uiteindelijk had 11 procent van de Nederlandse bedrijven een belastingschuld.
Bijzonder uitstel was mogelijk voor een groot aantal belastingvormen, maar inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet werden het vaakst uitgesteld. Vooral eenmanszaken en bedrijven met twee tot tien werkzame personen hebben uitstel van bijdrage zorgverzekeringswet en inkomstenbelasting gekregen. Bij het uitstel van betaling voor loonheffingen en vennootschapsbelasting, gaat het vooral om bedrijven met minstens tien werkzame personen.
Lees ook: 8 vragen over het terugbetalen van de belastingschuld na corona
TVL populair tijdens lockdowns
Het gebruik van regelingen voor vaste lasten werd groter naarmate de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen weer groeiden. Uit de toename van aanvragen gedurende lockdowns is duidelijk dat dit een grote impact had op veel ondernemers. ‘Zo nam het aandeel bedrijven met een vastelastenregeling toe van 2 procent in het derde kwartaal van 2020 naar 5 procent in het eerste kwartaal van 2021. Dat is een ruime verdubbeling, wat deels ook verklaard kan worden vanuit het feit dat de voorwaarden voor de regeling waren versoepeld.’ Ook bij de nieuwe lockdown in de winter van 2021 nam het gebruik verder toe.
Vooral bioscopen maakten volop gebruik van de TVL, zo blijkt uit het rapport van het CBS. ‘Ook door de horecabranches werd veelvuldig beroep gedaan op zowel de loonkosten- als de vastelastenregelingen. De kermisattracties en fitnesscentra maakten vooral gebruik van de vastelastenregeling en minder van de loonkostenregeling. In deze twee branches zijn vooral bedrijven met weinig personeel actief.’