
Nog altijd mist de helft van de kantoren in Nederland het per 1 januari verplichte energielabel C of hoger. In totaal heeft 11 procent een te laag label en bij 39 procent ontbreekt nog altijd een label. Nog altijd moeten zo’n 58.000 ondernemers nog vlug actie ondernemen om boetes of bedrijfsonderbrekingen te voorkomen.
Minister De Jonge van Volkshuisvesting schrijft in een Kamerbrief dat op 1 januari 2023 ongeveer de helft van alle kantoren in Nederland zal voldoen aan de verplichting. In februari schatte RVO dat net iets meer dan de helft van de kantoorpanden nog niet voldeed aan de verplichting. Inmiddels hebben een paar duizend ondernemers orde op zaken gesteld, maar een groot deel lijkt de deadline te gaan missen. Gemeenten gaan toezien op de verplichting en kunnen boetes uitdelen bij constatering dat een kantoorpand onvoldoende duurzaam is, of zelfs het bedrijf sluiten.
Handhaving
De minister wijst erop dat gemeentes gaan optreden volgens een handreiking op handhaving. ‘Daarin is een concreet stappenplan opgenomen voor handhaving, van het aanschrijven tot het opleggen van een last onder dwangsom, wanneer er geen juist energielabel is afgemeld of een verbeterplan met planning is overlegd, of – in het uiterste geval – een last onder bestuursdwang, wat sluiting van het kantoor kan betekenen.’
Lees ook: Verplicht energielabel C kantoren: wat zijn de gevolgen voor u?
Huidig label
In de tool EP-online kunt u zien welk label het huidige pand heeft. Als dat D of lager is, kunt u het beste beginnen met het inwinnen van informatie bij een energieadviseur. Deze controleert het gebouw op diens energiekenmerken en brengt advies uit over verbeteringen om het pand energiezuiniger te maken. Denk daarbij aan isolatie van spouwmuren en vloeren, het uitbannen van het gebruik van gas of het installeren van zonnepanelen. Maar de adviseur kijkt bijvoorbeeld ook naar efficiëntere facilitaire middelen, zoals een energiezuiniger luchtbehandelingssysteem, verlichting en andere apparatuur. Om te beginnen, heeft RVO RVO een beslisboom waarmee ondernemers kunnen zien of zij onder de verplichting vallen.