
Tegen een ondernemer die de Belastingdienst voor miljoenen opgelicht zou hebben is zo’n twee jaar cel en een geldboete van 1,8 miljoen euro geëist. Ook tegen twee autobedrijven die bij de fraude betrokken waren zijn geldboetes geëist.
De ondernemers voerden in zo’n twee jaar tijd voor 50 miljoen euro aan auto’s die naar het buitenland gingen onterecht een nultarief op. De auto’s gingen daardoor btw-vrij naar een land waar er ook geen btw over werd betaald. De ontvangers van de auto’s waren andere partijen dan degenen aan wie werd geleverd (de katvangers) en de ondernemingen stelden volgens het Openbaar Ministerie valse facturen op.
Onderzoeksplicht
‘Verdachten hadden als bedachtzame marktdeelnemers niet alleen een onderzoeksplicht als belastingplichtige, maar ook op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme als instelling die voertuigen verkoopt en/of contante transacties verricht met een waarde van meer dan 15.000 euro,’ zegt de officier van justitie.
Ernstige fraude
‘Aan beide verplichtingen hebben verdachten bewust niet voldaan. Oftewel: verdachten hebben willens en wetens onder meer als gevolg daarvan belastingfraude gepleegd. Naar het oordeel van het OM zijn de feiten zodanig ernstig, dat daarop niet anders dan met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf kan worden gereageerd. De verdachte is nog steeds actief in de autohandel, daarom zal het OM deels een voorwaardelijke gevangenisstraf eisen om de kans op herhaling te verkleinen.’
