
Nederlandse mkb’s willen meer gaan verduurzamen. Dat terwijl de liquiditeitsproblemen weer toenemen. Hoewel veel bedrijven niet bekend zijn met de nieuwe subsidieregeling waar het kabinet mee komt, is veertig procent van de ondernemers van plan om te investeren in duurzaamheid.
Het aantal bedrijven dat financiële problemen verwacht, neemt weer toe, zo blijkt uit de nieuwste tweemaandelijkse peiling van Stichting MKB Financiering en ondernemersorganisatie ONL. In mei had 66 procent geen liquiditeitsprobleem, maar in oktober was dat afgenomen naar 51 procent. Daarmee is het beeld weer hetzelfde geworden als het voorjaar van 2021, toen meer ondernemers worstelden om uit de kosten te komen.
Investeren in duurzaamheid
Ondanks deze financiële krapte is 45 procent van de bedrijven van plan om op korte termijn te investeren. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk doel. Niet alleen is het investeren in duurzaamheid belangrijk om competitief te blijven nu de markt sterker gereguleerd wordt, ook leveren dergelijke investeringen een kostenbesparing op. Elf procent heeft al concrete plannen om te investeren in duurzaamheid, 29 procent is dat van plan, maar weet nog niet hoe. De overige 60 procent heeft geen plannen om dergelijke investeringen te doen.
Nieuwe subsidieregelingen
Op Prinsjesdag kondigde het kabinet een aantal maatregelen aan om ondernemers te helpen om te verduurzamen. Zo worden de Energie investeringsaftrek (EIA), willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) uitgebreid en komt er een borgstelling MKB-groen waarbij ondernemers een hogere garantie kunnen krijgen voor duurzame plannen dan bij de reguliere B-MKB het geval is. ‘De BMKB-Groen biedt een oplossing voor de financieringsproblemen waar mkb-ondernemers tegenaan kunnen lopen,’ schreef minister Adriaansens van Economische Zaken eerder deze maand naar de Kamer.
MKB-Groen
Onder de BKMB-Groen vallen bijvoorbeeld investeringen die leiden tot energielabel C of beter, of investeringen die op de Energielijst zijn vermeld en er is een premie die oploopt naarmate de looptijd langer duurt. Wel wordt de looptijd verlengd naar 12 jaar, omdat het in de regel langer duurt om een investering in duurzaamheid te laten renderen. Uit de peiling van ONL en SMF blijkt dat 82 procent van de ondernemers niet weet dat er een groene, aantrekkelijkere BMKB-variant aan zit te komen. De regeling zit nu in de afsluitende fase. Deze zullen dan op de website van RVO te vinden zijn.
Hoe financieren
De meerderheid van de respondenten (53 procent) weet nog niet hoe ze deze investeringen zullen gaan financieren. Verder wil 40 procent eigen vermogen inzetten om de investeringen te bekostigen en 6 procent denkt aan een lening bij een bank. Een overgrote meerderheid (92) procent denkt er niet over om personeel mee te laten investeren, bijvoorbeeld via een winstdeling.