
Het afschaffen van de fiscale oudedagsreserve heeft grotendeels te maken met de nieuwe pensioenwet die de FOR overbodig maakt. Met het uitstel van de pensioenwet, vinden ondernemers dat de FOR ook nog langer beschikbaar moet zijn.
De regeling is er voor ondernemers zodat ze jaarlijks een deel van de winst fiscaal reserveren als oudedagsvoorziening. De FOR wordt afgeschaft, omdat er in de nieuwe pensioenwet fiscale ruimte bestaat voor deze voorziening. Daarmee is de FOR overbodig geworden. De nieuwe wet zou vanaf 1 januari 2023 van kracht gaan, maar omdat er nog besprekingen zijn over details, waar vervolgens beide Kamers nog naar moeten kijken, is die datum niet haalbaar.
Actualiteitendag Finance & Control: Uw pensioenregeling
Op de Actualiteitendag Finance & Control gaat Hans Kennis concreet met u aan de slag met uw pensioenregeling. Welke keuzes moeten er gemaakt worden wat betreft inhoud en uitvoering? Na zijn sessie kunt u schetsen hoe uw nieuwe pensioenregeling er uitziet en doen we een voorspelling over de pensioenregeling in 2050. Schrijf u hier in voor dit evenement op 17 november.
Gat in pensioenopbouw
Maar met dit uitstel ontstaat er met het verdwijnen van de FOR aan het eind van dit jaar een gat in de mogelijkheid voor pensioenopbouw van zelfstandigen. Cristel van de Ven, voorzitter van het Netwerk Zelfstandig Ondernemers: ‘Dit is een onwenselijke situatie. Daarom trekken we direct aan de bel.’ Het samenwerkingsverband van ondernemersorganisaties vraagt aan de minister om dit probleem te voorkomen.
Verruiming fiscale ruimte
Een suggestie is om de afschaffing van de FOR gelijk te trekken met de ingangsdatum van de Wet Toekomst Pensioenen. Dat is vooralsnog op 1 juli 2023, tenzij er de komende tijd meer obstakels blijken uit de behandelingen in de Tweede of Eerste Kamer. Een andere optie is om de verruiming van de jaarruimte van lijfrenten uit de nieuwe wet al per 1 januari 2023 in te laten gaan, zodat zelfstandige ondernemers bij het afschaffen van de FOR wel direct een nieuwe mogelijkheid hebben om te sparen voor het pensioen.
Afkoopregeling
Onlangs pleitte het Register Belastingadviseurs (RB) voor een afkoopregeling voor de FOR en een overgangsperiode, zoals eerder mogelijk was toen het pensioen in eigen beheer (PEB) in 2017 werd afgeschaft. Er moeten wel goede mogelijkheden blijven voor mkb-ondernemers om een oudedagsvoorziening op te bouwen, zo vindt het RB. ‘Over de vorm lopen de meningen uiteen: via een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor ondernemers, een verplichte pensioenopbouw met hoog belastingvoordeel tot aan een verplicht pensioenfonds zoals bij notarissen en medici.’
