
De ECB lijkt te neigen naar opnieuw een forse rentestap met 0,75 procent eind volgende week. Verschillende topmensen van de centrale bank laten doorschemeren dat deze grote stap op het wensenlijstje staat van de bestuurders, gezien de aanhoudende inflatie. De rente zou aan het eind van het jaar uitkomen op 2 procent.
Momenteel staat de rente op 0,75 procent, maar het lijkt erop dat op 27 oktober een besluit wordt genomen om te verhogen naar 1,50 procent. De ECB lijkt af te stevenen op een rente van 2 procent aan het eind van het jaar met een verdere verhoging van 50 basispunten in december. ECB-bestuurder Martin Kazaks zei deze week in Washington dat hij voorstander is van een verhoging van 0,75 procent en verdere verhogingen in 2023.
Inflatie drukken
Al eerder liet Kazaks weten dat 75 basispunten het streven is en dat tarieven die nodig zijn om de inflatie te drukken nog bij lange na niet voldoende zijn. ‘In de huidige situatie kunnen we nog steeds grote stappen zetten, en de volgende stap moet nog steeds groot zijn omdat we nog ver verwijderd zijn van tarieven die in overeenstemming zijn met 2 procent inflatie,’ zei de ECB-bestuurder eind september al. Ook bestuurder Klaas Knot, tevens baas van DNB, verwacht nog een aantal flinke toenames. De ECB ziet al twee opeenvolgende kwartalen krimp en een recessie is daarom nu al het basisscenario.
Naar 3 procent
ECB-bestuurder Pierre Wunsch pleitte bij persbureau Bloomberg voor het nog dit jaar verhogen van de beleidsrente tot aan drie procent. Volgens hem is dat nodig omdat Europese lidstaten vanwege de energiecrisis naar steunmaatregelen grijpen die leiden tot meer begrotingstekorten. Deze subsidieoorlog brengt de ECB in een lastig parket, omdat het lastiger wordt om het rentebeleid af te stemmen op het overheidsbeleid binnen de eurozone.
ECB: Inflatie uit de cijfers
In de jongste macro-economische projectie van de ECB loopt de inflatie wat betreft de energieprijzen voorzichtig naar beneden in het laatste kwartaal van dit jaar, hoewel de consumentenprijzen onverminderd hoog blijven. De verwachte daling heeft voornamelijk te maken met een verschuiving in de energiemix bij de meeste Europese lidstaten en de daling van de prijzen van ruwe grondstoffen voor brandstof. Wel is deze ontwikkeling met grote onzekerheid omgeven en aanvullende monetaire stappen zijn waarschijnlijk nodig om de inflatie aan te pakken.
Verhogingen 2022
In juli verhoogde de ECB voor het eerst sinds 2011 de rente. De bank kon dat niet eerder doen, zoals onder meer de Amerikaanse Fed deed, vanwege de Europese coronasteun die eerst afgebouwd diende te worden. Daarom deed de centrale bank ook een grotere stap dan normaal. Omdat de beleidsrente negatief stond, steeg het percentage met de verhoging van 0,5 procent (in plaats van 0,25 procent) naar 0 procent. In september deed de bank een ongebruikelijk flinke verhoging met 0,75 procent. Daar zou dan eind deze maand een nieuwe verhoging van 0,75 procent op volgen.
Verdere verhogingen in 2023
De verschillende bestuurders laten ook hints vallen dat verdere verhogingen volgend jaar in de lijn der verwachting liggen. Gezien de huidige inflatietrends en het basisscenario dat er momenteel ligt, is het nodig om verder te verhogen om de langetermijninflatie uit te laten komen op het streefcijfer van 2 procent. In het jongste scenario van de centrale bank komt de gemiddelde inflatie in 2024 uit op 2,3 procent, met een gemiddelde van 3,4 procent volgend jaar. Momenteel staat de gemiddelde inflatie in de eurozone op 8,1 procent.
Samenvatting
- Op 27 oktober vergadert de ECB over de nieuwe beleidsrente. Bestuurders overwegen daarbij een stap van 0,75 procent.
- De rente stijgt daarmee eind oktober naar verwachting naar 1,5 procent. Een verhoging naar 2 procent is zeer waarschijnlijk, een beleidsrente daarboven eind december is zelfs niet ondenkbaar.
- De gemiddelde inflatie in de eurozone ligt momenteel op 8,1 procent. De ECB projecteert in 2024 uit te komen op 2,3 procent.