
De kosten van ouderenzorg stijgen flink en instellingen kunnen de stijgende zorgvraag nauwelijks aan. De personeelskosten lopen de komende jaren verder op en ook inkoopkosten stijgen, waardoor er meer druk op de tarieven komt.
Dat blijkt uit het jaarlijkse benchmarkonderzoek naar de ouderenzorg van accountantsorganisatie BDO. De omzet steeg vorig jaar met 745 miljoen euro, maar het resultaat daalde tegelijkertijd met 34 miljoen. Vooral personeelskosten waren debet aan de stijging van de kosten. Er werd 124,6 miljoen euro meer uitgegeven aan inhuur van personeel. Bovendien zorgden salarisstijgingen en de nieuwe vervroegde uittreedregeling voor een kostenverhoging van 446,2 miljoen euro.
Meer instellingen met verlies
Het aantal instellingen met een verlies is toegenomen naar 17 procent van organisaties binnen de ouderenzorg. Daarbij houden arbeidskrapte en inflatie aan, waardoor de prognose voor het huidige jaar nog negatiever is. ‘De huidige inflatiecijfers zorgen voor een welhaast onmogelijk in te vullen financieel gat. De alsmaar stijgende zorgvraag door de dubbele vergrijzing maakt het probleem ook niet kleiner,’ zegt Mike Tagage, partner bij BDO Accountants & Adviseurs.
Toekomst nog zwaarder
‘Vanaf 2024 wordt het nog erger,’ aldus Tagage. ‘Dan ontvangen instellingen een lagere vergoeding voor rente op leningen en huur- en afschrijvingskosten van vastgoed. De normatieve huisvestingscomponent NHC, onderdeel van het algehele tarief dat zorginstellingen declareren, daalt met maar liefst 8 procent. De overheid heeft besloten de lagere rentestand vanaf 2018 in de NHC tot uitdrukking te brengen. Opmerkelijk omdat de rente de laatste maanden juist alleen maar aan het stijgen is. We moeten toch niet willen dat we teruggaan naar de meerpersoonskamers van 2008.’
Druk op tarieven
De kostenproblematiek leidt ook tot een verhoogde druk op de tarieven in de ouderenzorg. Digitalisering, ouderenzorg aan huis en focus op preventie moeten de druk op de ouderenzorg de komende jaren verlichten. ‘De kostenstijgingen waar de zorgsector nu mee te maken krijgt, zijn echter zodanig van omvang dat kostenreductie en doelmatiger werken alleen niet alle problemen oplost,’ waarschuwt de BDO-partner.
Financiën belangrijk
‘De financiën mogen niet aan de aandacht ontsnappen. Kosten en opbrengsten zijn niet altijd meteen inzichtelijk en goed in te schatten. Dit kan resulteren in teleurstellingen en vertraging, waardoor bij de uitvoering van de transitie geld alsnog een belemmerende factor wordt. De ervaring is dat bij pilots, waar in een transitie vaak gebruik van wordt gemaakt, wet- en regelgeving nogal eens in de weg zit en het moeizaam is structurele afspraken met zorgkantoren te maken.’