
De vrije ruimte binnen de WKR gaat voor de eerste 400.000 euro van de loonsom opnieuw omhoog naar 3 procent. Met deze verruiming zijn ondernemers flexibeler om in te springen op gestegen kosten waar werknemers mee te maken krijgen.
In het Belastingplan dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd, wordt de vrije ruimte verhoogd met 0,22 procent het komende jaar. Onder de werkkostenregeling (WKR) kunnen werkgevers kosten van werknemers vergoeden die geen gerichte vrijstelling hebben. Werkgevers mogen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen onderbrengen in de vrije ruimte, met als voorwaarde dat ze voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium (“de meeste bedrijven doen het zo”) en de bedragen worden aangewezen als eindheffingsloon.
Lees ook: Stappenplan WKR: Hoe voert u de werkkostenregeling in?
Verruiming vrije ruimte
De aanvankelijke verruiming betekende dat over de eerste 400.000 euro van de loonsom, waarover dit jaar 1,7 procent onbelast benut kan worden, volgend jaar 1,92 procent gebruikt zou kunnen worden. Tijdens de algemene vergaderingen werd duidelijk dat de Tweede Kamer dit te laag vindt, gezien de huidige lasten voor ondernemers, en werd een motie voor verdere verhoging aangenomen.
Naar 3 procent in 2023
Daar geeft de regering gehoor aan en de vrije ruimte wordt van de WKR wordt volgend jaar 3 procent. De kosten daarvoor, er is in het originele plan 500 miljoen euro uitgetrokken, worden gedekt uit de pot voor het Nationaal Groeifonds. Bedrijven met weinig werknemers of een lage totale loonsom worden zo tegemoet gekomen in de gestegen kosten van vergoedingen en verstrekkingen. Volgend jaar wordt de WKR geëvalueerd en dan worden ook de effecten van deze verhoging geanalyseerd.
Lees ook: Thuiswerkkosten vergoeden met de WKR
Terug naar 1,92 procent in 2024
De tijdelijke verhoging naar 3 procent geldt voor een loonsom tot 400.000 euro, daarboven geldt nog steeds een percentage van 1,18 procent. Het bedrag dat de vrije ruimte overschrijdt, wordt aangewezen als eindloonbestanddeel en daarover betaalt de werkgever 80 procent loonheffing. De verhoging van de vrije ruimte geldt alleen voor het aankomende jaar. Vanaf 1 januari 2024 vervalt de tijdelijke verhoging en wordt de vrije ruimte 1,92 procent.
