
Als uw kantoorpand energielabel D of lager heeft, zult u in de meeste gevallen moeten investeren in energiebesparende maatregelen. Als uw verhuurder geen label heeft, is het de hoogste tijd om dat vlug te veranderen. Gebeurt dat niet, dan volgen vanaf 1 januari 2023 controles, verbeterplannen, dwangsommen of zelfs sluitingen. Er is een aantal uitzonderingen. Hoe zit het precies?
De plicht geldt vanaf 1 januari 2023 voor kantoorpanden. Bij combinatiegebouwen, bijvoorbeeld in een hoog gebouw met in de plint winkels of horeca en daarboven kantoren, geldt de labelplicht alleen voor het kantoorgebouw. De labelplicht geldt dan voor het gehele kantoorgebouw inclusief de nevenfuncties. ‘Als het kantoordeel een nevenfunctie van een andere gebruiksfunctie is, is er geen sprake van een kantoorgebouw als bedoeld in de begripsbepaling en geldt de label-C-plicht niet. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kantoren in scholen, ziekenhuizen, winkels, buurthuizen of industriehallen,’ zo meldt RVO. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een industrieel bedrijf waarbij het kantooronderdeel een apart pand is. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de handhavende partij bij de gemeente.
De Nederlandse regering probeert met de C-verplichting onder meer de klimaatdoelen voor 2030, die onlangs zijn aangescherpt, te halen. De verplichting geldt voor de eigenaar van het pand, dus wanneer u een dergelijk kantoorgebouw huurt, ligt de verplichting in principe bij de verhuurder. Deze verduurzamingsslag komt er al jaren aan, maar de urgentie bij veel bedrijven ontbrak. Nu de deadline in zicht begint te komen, is het de hoogste tijd om actie te ondernemen.
Ook problemen huurder
Let daarbij wel op dat officieel de verhuurder van het pand met label D of lager vanaf 2023 met het uitbaten van dat pand een economisch delict pleegt. Dat kan ook voor de huurder problemen opleveren. In het uiterste geval zal die op zoek moeten naar een ander pand. Daarnaast zorgt het niet hebben van een energiezuinig pand er ook voor dat het lastiger wordt om financiering te komen. Door toenemende milieueisen vermijden banken klimaatrisico’s en investeren ze voornamelijk in duurzame bedrijven. Het is dus niet voldoende om deze last bij de verhuurder te leggen, het is ook in uw eigen belang om een beter energielabel te bereiken.
>> Lees ook: Hoogleraar Lückerath: ‘Langetermijnwaardecreatie gaat verder dan praatje voor de bühne’
Uitzonderingen verplichting
De eis om tenminste energielabel C te voeren, vloeit voort uit de Energiebesparingsplicht. Daarin zijn bedrijven en instellingen met een verbruik van 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Kleinere mkb’s worden daarmee ontzien, maar als zijn willen verduurzamen, is daar ook een subsidie voor beschikbaar.
De verplichting geldt niet als:
- De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) minder dan 50 procent is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
- De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw minder dan 100 m2 is;
- Het gaat om monumenten als bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
- Het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt, bijvoorbeeld als het gebouw gesloopt wordt;
- Het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
- Het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
- De maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
Wat te doen bij label D of lager?
De overheid biedt een tool die controleert welk label het huidige kantoorpand heeft. Als dat D of lager is, kunt u het beste beginnen met het inwinnen van informatie bij een energieadviseur. Deze controleert het gebouw op diens energiekenmerken en brengt advies uit over verbeteringen om het pand energiezuiniger te maken. Denk daarbij aan isolatie van spouwmuren en vloeren, het uitbannen van het gebruik van gas of het installeren van zonnepanelen. Maar de adviseur kijkt bijvoorbeeld ook naar efficiëntere facilitaire middelen, zoals een energiezuiniger luchtbehandelingssysteem, verlichting en andere apparatuur.
Planning verduurzaming
Omdat het over ruim twee maanden verplicht is om energielabel C te voeren en gemeentes vanaf dan controleren, is het zaak om in ieder geval een label te bemachtigen. Uit cijfers van het ministerie van Volkshuisvesting blijkt dat een slordige 45.000 bedrijven simpelweg geen energielabel heeft. Meer dan 10.000 hebben D of lager. Houd er bij verduurzaming rekening mee dat de eisen in de toekomst nog verder aangescherpt zullen worden. Energiebesparende investeringen zijn dus het beste als latere aanpassingen en verbeteringen gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld door nu al te investeren in het volledig uitfaseren van aardgas en bij te kijken naar maatregelen als triple glass om ook voor de volgende serie klimaateisen klaar te zijn.
Subsidies
Er zijn voor deze investeringen diverse subsidies beschikbaar. Zie biedt de energie-investeringsaftrek (EIA) fiscaal voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparingen, bijvoorbeeld bij het aanschaffen van milieuvriendelijke verlichting als uitwisselbare ledlampen. Ook is er een Borgstelling MKB Groen op handen waar dit soort investeringen ook mee gefinancierd kunnen worden. Woonverenigingen en wooncoöperaties kunnen de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanspreken voor de vereiste investeringen. Kleinere bedrijven die investeren in verduurzaming kunnen gebruik maken van de nieuwe subsidieregeling SVM.