
De werkloosheid was dit voorjaar op het laagste punt sinds 2003, maar stijgt inmiddels weer. Nu zijn 382.000 mensen werkloos en dat waren er 316.000 in april. Vlak voor de crisis waren 383.000 mensen werkloos. Wel worden er nu veel minder WW-uitkeringen uitgekeerd dan voor de crisis.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Mensen die niet recent hebben gezocht naar werk of niet beschikbaar zijn, worden niet meegeteld met de beroepsbevolking. Dat zijn vooral mensen die arbeidsongeschikt of gepensioneerd zijn. In april was het aantal werklozen dat wel beschikbaar was het laagst sinds 2003. Toen was 3,2 procent van deze groep werkloos. Dat is nu gestegen naar 3,8.
Minder uitkeringen
In februari 2020 was de werkloosheid 383.000 en het aantal WW-uitkeringen was 240.000. Nu is de werkloosheid 382.000, maar het aantal WW-uitkeringen is 152.000. Dat komt omdat mensen die nu op zoek gaan naar werk maar daarvoor niet werkte vaak geen recht heeft op WW. Zulke toestromers zonder uitkeringen dragen bij aan het werkloosheidcijfer. Wel is er een einde gekomen aan de maandenlange daling: in september bleef het aantal uitkeringen net als in augustus 152.000.
Dalend vertrouwen
Frank Notten van het CBS zegt bij BNR dat de arbeidskrapte ondertussen ‘niet heel veel minder is geworden’. De werkloosheid is sinds april elke maand licht gestegen. ‘In historisch perspectief is [3,8 procent] nog steeds heel erg laag. Het is wel zo dat consumenten nu een wat hogere werkloosheid verwachten: er zijn meer mensen die verwachten dat het de komende maanden gaat stijgen.’ Dat dalende vertrouwen leidt tot een dalende consumptie.
Krapte arbeidsmarkt
Tegelijkertijd neemt de krapte niet echt af. De eerste helft van 2022 brak de krapte zelfs nieuwe records. In juni waren er 143 vacatures beschikbaar per 100 werklozen. Overigens geeft dat getal ook een grote mismatch aan, omdat het aanbod niet goed aansluit op de vraag. Werkgevers zoeken vaak andere vaardigheden en kwaliteiten dan er beschikbaar is aan werkzoekenden.