
Vanaf oktober moeten ondernemers de belastingschuld terugbetalen die is opgebouwd gedurende het bijzondere uitstel tijdens de coronacrisis. De fiscus heeft mensen geïnformeerd wat de termijnbedragen daarvoor zijn. Het is in enkele gevallen mogelijk om deze regeling aan te passen. Cm: zet de mogelijkheden op een rij.
Het is in een aantal gevallen mogelijk om in zeven jaar terug te betalen in plaats van de vijf jaar die daar normaal voor staat. Daar zijn voorwaarden aan verbonden (zie hieronder) en het nadeel daarvan is dat ondernemers meer invorderingsrente betalen. Ook is het mogelijk om een betaalpauze in te lassen. Houd er daarbij rekening mee dat dit gevolgen heeft voor de termijnbedragen van de resterende periode. Ten slotte is het mogelijk om per kwartaal te betalen in plaats van per maand, als ondernemers dat onderbouwen omdat ze bijvoorbeeld te maken hebben met specifieke seizoenspatronen.
Hieronder volgt onder elk van deze drie scenario’s de mogelijkheden, voorwaarden en de manier om uitstel aan te vragen.
1. Terugbetalen gedurende 7 jaar
De periode van 60 maanden (vijf jaar) kan voor sommige ondernemers worden verhoogd naar 84 maanden (zeven jaar). Daarvoor moet de ondernemer aan de volgende voorwaarden:
- De belastingschuld door het bijzonder uitstel is 10.000 euro of hoger.
- Vanaf 1 april 2022 is steeds voldaan aan nieuwe betalingsverplichtingen, of de ondernemer heeft hiervoor uitstel van betaling gekregen.
- Er bestaat geen openstaande belastingschuld die op of vóór 12 maart 2020 betaald had moeten zijn, waarvoor de dwanginvordering was opgestart en waarvoor op 12 maart 2020 geen uitstel van betaling was toegekend. Er is sprake van dwanginvordering als de fiscus een aanmaning heeft gestuurd.
- In een brief motiveert de ondernemer waarom de betalingsregeling verlengd zou moeten worden. Daarbij maakt de aanvrager aannemelijk dat de belastingschuld niet binnen 5 jaar afbetaald wordt, maar wel binnen 7 jaar.
- De ondernemer stuurt de Belastingdienst een liquiditeitsprognose voor de komende 2 jaar, gerekend vanaf de datum van het verzoek. Uit deze prognose moet blijken dat de nieuwe, lagere termijnbedragen wel betaald kan worden.
- Is de belastingschuld door het bijzonder uitstel 50.000 euro of hoger? Dan moet zijn ook de volgende documenten vereist:
- jaarstukken van de laatste 3 kalenderjaren
- een verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld een accountant) dat er geen aanwijzingen zijn dat de onderneming niet levensvatbaar is
Als het verzoek wordt toegewezen, heeft dit de volgende gevolgen:
- De termijnbedragen worden lager.
- Er wordt meer invorderingsrente betaald.
- De einddatum van de betalingsregeling wordt 1 oktober 2029.
De Belastingdienst stuurt een brief met de nieuwe termijnbedragen en betaaldatums.
2. Betaalpauze
Er is een betaalpauze van zes maanden mogelijk wanneer de ondernemer aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Er is vanaf 1 april 2022 steeds voldaan aan nieuwe betalingsverplichtingen, of hiervoor is uitstel van betaling toegewezen.
- In een brief moet worden gemotiveerd waarom de ondernemer voor een korte periode problemen bij het afbetalen verwacht.
Als het verzoek wordt toegewezen, heeft dit de volgende gevolgen:
- De termijnbedragen worden hoger.
- Er moet meer invorderingsrente worden betaald.
- De einddatum blijft 1 oktober 2027.
3. Betaling per kwartaal
Een ondernemer mag per kwartaal betalen als hij voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Er is vanaf 1 april 2022 steeds voldaan aan nieuwe betalingsverplichtingen, of hiervoor is uitstel van betaling toegewezen.
- In een brief moet worden gemotiveerd waarom de ondernemer per kwartaal wilt betalen.
Gevolgen betaling per kwartaal
Als het verzoek wordt toegewezen, heeft dit de volgende gevolgen:
- De termijnbedragen worden hoger.
- Er moet meer invorderingsrente worden betaald.
- De uiterste betaaldatum van de eerstvolgende betalingstermijn wordt de laatste dag van het lopende kalenderkwartaal waarin het verzoek is ingediend.
- De einddatum van de betalingsregeling blijft 1 oktober 2027.
De Belastingdienst stuurt een brief met de nieuwe termijnbedragen en betaaldatums.
Het adres voor de brieven is:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen
Dit artikel is gepubliceerd op 26 september 2022 en is bijgewerkt op 4 oktober in verband met wijzigingen vanuit het kabinet.
