
Hoewel meer dan een kwart van de familiebedrijven in juni zich al zorgen maakte over de arbeidskrapte en de bedrijfscontinuïteit, is dat nu gestegen naar meer dan de helft. Ook zijn de ondernemers in korte tijd opvallend pessimistischer geworden over de toekomst vanwege de hoge prijzen.
Dat staat te lezen in een onderzoek van Nyenrode Business University samen met RSM en Van Lanschot Kempen. De schaarste van personeel is zelfs voor meer familiebedrijven een zorg dan de hoge energieprijzen of de stijgende personeelskosten, zo blijkt uit het onderzoek. Een op de zes directeuren verwacht dat de winstmarge het komende jaar met minstens 30 procent zal afnemen vanwege een personeelstekort. ‘Voor alle familiebedrijven gemiddeld wordt een afname van ruim 12 procent in winstmarge verwacht door de arbeidsmarktkrapte,’ zo melden de onderzoekers.
Het rapport somt een paar tips op om met personeelsschaarste om te gaan:
- Behoud van personeel is in deze situatie cruciaal. Broekriem aanhalen!
- Werf en selecteer op cultuur en karakter en niet op ervaring. De waarde van ervaring neemt snel af in deze dynamische, innovatieve omgeving.
- Investeer en denk mee met personeel. Houd hun salarissen of andere arbeidsvoorwaarden tegen het licht houdt alvorens ze zelf dat gesprek aan moeten vragen.
- Laat je niet gek maken door de waan van alledag. Geef niet toe aan absurde looneisen. Probeer medewerkers te binden met steunmaatregelen (bijv. een tijdelijke energietoeslag).
- Settle ondanks de krapte niet voor mindere kwaliteit. Blijven zoeken tot de juiste kandidaat is gevonden. Accepteer dat de loonkosten op dit moment hoger liggen dan voorheen.
Te weinig aandacht kabinet
Met de onzekerheid over energieprijzen, hoge inflatie en arbeidskrapte in het achterhoofd vindt driekwart van de familiebedrijven dat het kabinet onvoldoende aandacht schenkt aan de belangen van Nederlandse familiebedrijven. De meerderheid verwacht een negatieve impact van de toegenomen lasten op bedrijfsactiviteiten en vermogen die op Prinsjesdag werden geïntroduceerd.
Bedrijfsopvolging
Daarnaast maken familiebedrijven zich zorgen om de versobering van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Bedrijfsopvolging wordt door de verlaging van de vrijstelling in de schenk- en erfbelasting lastiger te betalen en een derde van de bedrijven die de onderneming in de familie willen houden overweegt daarom eigendom versneld over te dragen. Zo kunnen ze van de oude BOR-regeling gebruikmaken.
‘Duidelijk is dat veel familiebedrijven gebukt gaan onder de groeiende kosten,’ concludeert Prof. dr. Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven bij Nyenrode. ‘Het ondernemersklimaat is op zijn minst uitdagend te noemen en dat terwijl veel bedrijven nog herstellende zijn van de gevolgen van de corona-epidemie en de lockdowns.’