Het werk van een controller is nooit af. De regels, de uitzonderingen, de tarieven en de markt veranderen doorlopend. Op de Actualiteitendag Finance & Control staan diverse deskundigen stil bij al deze wijzigingen.
De dag begint met een plenaire opening van fiscalist Peter Hoogstraten en btw-deskundige Carola van Vilsteren. Hoogstraten is landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen bij de Belastingdienst, maar hij spreekt op de dag op persoonlijke titel. Hij gaat in grote vaart in op de veranderingen in de loonheffingen in 2023. Van Vilsteren is expert op het gebied van btw en fiscaal recht. In haar sessie gaat ze in op een groot aantal onderwerpen, zoals de fiscale eenheid en btw, samengestelde prestaties en het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA). De dag wordt na de keuzesessies plenair afgesloten door een bevlogen presentatie van professor Ferdy van Beest die spreekt over de rapportage van niet-financiële informatie.
Weinig zichtbare verhogingen
De marginale druk, de belasting die je betaalt over het verdiende geld boven een bepaalde drempel, neemt toe, vertelt Hoogstraten. In Nederland hebben we tegenwoordig twee belastingtarieven voor de inkomstenbelasting. ‘Dat oogt simpel, maar in de praktijk is niets zo simpel,’ houdt de fiscalist zijn publiek voor. Er gelden een hoop heffingskortingen en die veranderen jaarlijks. Dat zorgt ervoor dat middeninkomens praktisch gezien in een veel hoger tarief terecht zijn gekomen, maar dat dat niet zo zichtbaar is voor de meeste werknemers.
Meer belasting middeninkomens
Zo is de arbeidskorting verhoogd om lage inkomens te ontzien. Deze stijgt tot ongeveer 23.000 euro en bouwt dat af en daalt naar nul vanaf 37.000 euro. Bij middeninkomens is de marginale druk door het schuiven met tarieven toegenomen. Hierdoor geldt nog steeds hetzelfde tarief op papier, maar in de praktijk betalen middeninkomens meer dan de 36,93 procent die waarschijnlijk gaat gelden voor 2023.
Lees ook: Peter Hoogstraten legt uit hoe het Belastingplan 2023 uw nettoloon verandert
Gedoe over pauzedrankjes
Btw-deskundige Carola van Vilsteren gaat plenair in sneltreinvaart door veranderingen in de btw het komende jaar. Het gaat onder meer over het juridische spel om samengestelde prestaties en de btw. Van Vilsteren neemt het voorbeeld van theaters die vroeger bezoekers apart bij de bar lieten betalen, maar tegenwoordig een drankje vaker meenemen in het prijskaartje. ‘Een frisje als pauzedrankje is nog makkelijk, want dan zit je in hetzelfde btw-tarief als het kaartje. Maar voor bier of wijn geldt 21 procent.’ Als dat vervolgens leidt tot een conflict, door de rechter een uitspraak gebaseerd op de ‘modale consument’. ‘Ik weet niet hoe zij die zo goed kennen, want ik ben hem nog nooit tegengekomen,’ grapt de deskundige.
Parkeren bij de Efteling
Hetzelfde probleem zie je bij parkeren bij pretparken, waarover al diverse rechtszaken zijn gevoerd. Voor toegangskaartjes tot attractieparken geldt 9 procent, maar voor parkeergelegenheden geldt 21 procent, legt ze uit. Onder meer de Efteling en Toverland kregen problemen met de Belastingdienst over de vraag of de parkeergelegenheid, die alleen voor bezoekers geldt, dan ook niet 9 procent is Toverland kreeg gelijk van het Hof in 2019 dat parkeren een bijkomstige prestatie was en geen hoofdprestatie, waardoor het btw-tarief voor het entreekaartje geldt. Maar de Hoge Raad zag dat toch anders en oordeelt dat gebruikmaken van de parkeerdienst een doel op zich is. Dus daarvoor geldt 21 procent. Dat kreeg de Efteling ook te horen van een rechtbank in 2017.
Lees ook: Btw-actualiteiten: btw in 2023
Eén btw-tarief
De verschillende tarieven leveren een hoop mitsen en maren op, wat leidt tot onduidelijkheden, juridische procedures en uitspraken van de staatsecretaris van Financiën. ‘Eigenlijk moeten we af van al die verschillende tarieven,’ meent Van Vilsteren. Ze haalt het nultarief op groente en fruit aan, wat ook een hoop vragen en procedures zal opleveren. ‘Maar voor de consument maakt dat waarschijnlijk niet uit. Hebben jullie ooit gezien dat de prijs van een product zakt? Nee, dat voordeel gaat naar de leverancier.’
Loondienst versus zzp
De dichtheid van informatie in deze eerste plenaire sessies is groot en meer details worden uitgediept in keuzesessies daarna. Hoogstraten vertelt in zijn sessie over de uitdagingen op de arbeidsmarkt en hoe de overheid het fiscale verschil tussen werknemers in loondienst en zzp’ers wil verkleinen om de markt weer in balans te brengen. Van Vilsteren bespreekt zaken waar ondernemers die internationaal handelen tegenaanlopen, bijvoorbeeld de verschillende btw-tarieven en aangiftemogelijkheden, en geeft tips over de laatste aangifte van 2022. Stephan Borggreve geeft financials handvatten over hoe ze op een aansprekende manier presenteren en Hans Kennis gaat in op de veranderingen die het pensioenstelsel in 2023 brengen.
Na de lunch vertelt Excel-MVP Tony De Jonker over budgetteren met behulp van moderne tools als Power Query en dynamische matrixfuncties. Specialist sociale zekerheid Marjol Nikkels geeft een presentatie over de Werkhervattingskas, presentatietrainer Robbert Land gaat in op hoe financials zichzelf effectief profileren en verslaggevingsdeskundige Bart Kamp legt uit hoe groot onderhoud in de jaarrekening wordt verwerkt.
Lees ook: Marjol Nikkels zet de wijzigingen in de sociale zekerheid voor 2023 op een rij
Als je nu niet start, ben je te laat
E-learning: Integrated reporting
In deze videocursus neemt Ferdy van Beest u mee langs de belangrijkste aspecten van integrated reporting en laat hij aan de hand van een casus van een melkveehouderij zien hoe deze nieuwe manier van verslaggeving werkt in de praktijk.
Voor leden: Bekijk de e-learning hier op uw persoonlijke dashboard
Voor geïnteresseerden: Bekijk de e-learning hier in de catalogus
De afsluitende presentatie van Nyenrode-professor Ferdy van Beest was een eye-opener wat betreft de ESG-eisen die er op ons afkomen. Niet omdat veel ondernemingen hiermee te maken krijgen, want iedereen die de ontwikkelingen met de Europese Verordening CSRD een beetje volgt, weet dat als het goed is al. Maar ook wat betreft op de assurance van verzamelde data. Hoe garandeer je dat de metingen ook volledig en nauwkeurig zijn? En op het gebied van due diligence, omdat bedrijven veel meer dan ooit kijken wat de niet-financiële informatie zegt over de bedrijfspositie op langere termijn.
Zijn oproep aan het publiek is ‘begin vandaag nog’, omdat er nog flink wat aanpassingen en pilots nodig zijn voordat dit goed is ingeregeld. ‘Hoe snel kun jij beleidsstukken typen?’ grapt de universitair docent. ‘Over boekjaar 2024 moet je al rapporteren op het gebied van ESG. Kleine ondernemingen moeten al gauw rapporteren op 300 tot 400 kpi’s volgens de CSRD. Als je nu niet start, ben je te laat.’ Hij adviseert na vragen van het publiek om te beginnen met een nulmeting: inventariseer wat je nu al verzamelt en hoe dat gebruikt kan worden.